TRAMP AKTIVIRAO RATNI ZAKON Amerikanci u borbi za dovoljno hrane i plaćanje računa

IzdvajamoSvetVesti

29.4.2020 12:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

TRAMP AKTIVIRAO RATNI ZAKON Amerikanci u borbi za dovoljno hrane i plaćanje računa TRAMP AKTIVIRAO RATNI ZAKON Amerikanci u borbi za dovoljno hrane i plaćanje računa
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) pozvao se na Zakon o odbrambenoj (ratnoj) proizvodnji (DPA) i naredio da sve fabrike za preradu mesa ostanu... TRAMP AKTIVIRAO RATNI ZAKON Amerikanci u borbi za dovoljno hrane i plaćanje računa

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) pozvao se na Zakon o odbrambenoj (ratnoj) proizvodnji (DPA) i naredio da sve fabrike za preradu mesa ostanu otvorene, kako bi se izbegla opasnost od prekida lanca snabdevanja hranom.

„Ova akcija će dodatno osigurati da vitalno važni prerađivači hrane budu u stanju da sigurno rade i udovoljavaju potrošačkim potrebama američkog naroda“, saopštila je Bela kuća, prenosi CNBC. Tramp se pozvao na DPA, zakon koji je donet u vreme Korejskog rata (1950-1953). Tramp se već nekoliko puta pozvao na DPA od početka pandemije, kao što je to bio slučaj prošlog meseca kada je kompaniji „General Motors“ uputio izvršni nalog za proizvodnju respiratora.

Naredba prerađivačima mesa izdata je u utorak uveče (EST), jer bi zatvaranje samo jednog velikog pogona za preradu govedine moglo rezultirati sa 10 miliona pojedinačnih porcija manje svakoga dana. „Ovakva zatvaranja prete funkcionisanju nacionalnog lanca snabdevanja mesom i prerađevinama dovodeći u pitanje kritičnu infrastrukturu tokom nacionalne vanredne situacije“, navedeno je u naredbi Bele kuće.

Ukupno 22 fabrike za preradu i pakovanje mesa zatvorene su nakon što je više stotina njihovih radnika pozitivno testirano na korona virus. Unija sindikata radnika u prehrambenoj industriji i trgovini hranom, koja predstavlja 80 odsto zaposlenih u preradi govedine i svinjetine, procenjuje da je zbog zatvaranja fabrika proizvodnja svinjskog mesa opala za 25 odsto, a goveđeg za 10 procenata. Prema podacima Unije, od korona virusa umrlo je najmanje 10 mesara i još troje prodavaca, a 5.000 radnika u mesnoprerađivačkoj industriji i 1.500 u prehrambenoj je zaraženo.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je da će Stejt department pružiti smernice za smanjenje rizika za radnike koji su posebno ranjivi, pa će tako stariji zaposleni i oni sa hroničnim zdravstvenim problemima biti ohrabreni da ostanu kod kuće.  

Očekuje se da će se izvršenjem naredbe rešiti da ključne kompanije za snabdevanje hranom ostanu otvorene prema DPA i da se osigura zaštita poslodavaca u slučajevima kada se njihovi radnici zaraze korona virusom, naveo je izvor iz Vlade.  

Podsetimo, „Tyson Food“, jedan od najvećih američkih proizvođača mesa upozorio je da „pucaju lanci isporuke hrane“ zbog epidemije korona virusa. Pomenuta kompanija iz Arkanzasa zakupila je u nedelju oglasni prostor na celim stranama u novinama „New York Times“, „Washington post“ i „Arkansas Democrat-Gazette“, da bi obavestila javnosti da će isporuka njihovih proizvoda biti „ograničena“.

Američko Ministarstvo poljoprivrede najavilo je otkup svežih proizvoda od poljoprivrednika da bi smanjili štetu od bacanja hrane i stabilizovali maloprodajne cene, nakon što je u poslednjih nekoliko nedelja na poljima istrulilo više desetina miliona kilograma hrane, uglavnom povrća. Ministarstvo procenjuje da će cena govedine u tekućoj godini porasti za 1-2 odsto, živine za 1,5 odsto, a svinjetine 2-3 odsto.

Nezaposlenih verovatno više od zvaničnih 26,5 miliona

Oko 41 odsto radno sposobnih Amerikanaca već oseća posledice zatvaranja ekonomije. Taj procenat obuhvata porodice u kojima je neko dobio otkaz. Svaki četvrti Amerikanac čiji posao je na neki način ugrožen pandemijom kaže da neće imati da plati kiriju, ratu kredita, medicinsku negu, a neki čak ni hranu, prenosi portal „Biznis&Finansije“.

To su neki od rezultata istraživanja ekonomskog položaja građana SAD koje je sproveo američki istraživački centar Urban Institute. Istraživanje je sprovedeno na internetu, i uključilo je 9.000 ispitanika, pa je pitanje da li bi rezultati bili drugačiji da je rađeno “na terenu”, jer se smatra da najsiromašnije osobe nemaju ni pristup mreži.

Oko trećine anketiranih reklo je da već smanjuje troškove za hranu. Njih 28 odsto je primorano da koristi svoju štednju ili da se zadužuje preko kreditne kartice kako bi mogli da plati račune. Procenjuje se da je ovaj udar na ekonomiju ostavio jednog od šest radnika u SAD bez posla.

Milioni Amerikanaca koji su ostali bez posla nisu u mogućnosti da se registruju na birou za nezaposlene. U onlajn anketi koju je sproveo „Economic Policy Institute“, pokazalo se da je na svakih 10 ljudi koji su podneli zahtev za registraciju, troje ili četvoro nisu uspeli da se registruju. Razlog su najčešće pad sistema i zauzetost telefonske linije.

Navedeni podaci ukazuju na to da je rast broja nezaposlenih veći od zvaničnih 26,5 miliona, jer su njime obuhvaćeni samo oni koji su registrovani.Prema proceni EPI, na tu brojku treba dodati još između 8,9 miliona i 13,9 miliona ljudi, koji nisu uspeli da se ozvaniče status nezaposlenih“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...