TRAMP ODOBRIO LEČENJE KORONE KRVNOM PLAZMOM OPORAVLJENIH Dan uoči početka nacionalne konvencije Republikanske stranke

SvetVesti

24.8.2020 11:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMP ODOBRIO LEČENJE KORONE KRVNOM PLAZMOM OPORAVLJENIH Dan uoči početka nacionalne konvencije Republikanske stranke TRAMP ODOBRIO LEČENJE KORONE KRVNOM PLAZMOM OPORAVLJENIH Dan uoči početka nacionalne konvencije Republikanske stranke
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) saopštio je da je Agencija za hranu i lekove (FDA) po hitnom postupku odobrila korišćenje krvne plazme oporavljenih... TRAMP ODOBRIO LEČENJE KORONE KRVNOM PLAZMOM OPORAVLJENIH Dan uoči početka nacionalne konvencije Republikanske stranke

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) saopštio je da je Agencija za hranu i lekove (FDA) po hitnom postupku odobrila korišćenje krvne plazme oporavljenih od Covid-19 za lečenje zaraženih korona virusom. Tramp je tu odluku objavio na konferenciji za novinare u Beloj kući rekavši da je plazma oporavljenih „moćna terapija“.

Tramp je rekao da će postupak FDA proširiti pristup lečenju koje se već koristi. Lečenje podrazumeva prenošenje antitela oporavljenog pacijenta na pacijenta koji je zaražen korona virusom, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Bela kuća je ranije saopštila da će predsednik Donald Tramp objaviti „veliki proboj u lečenju korona virusa“, pandemije zbog koje je u Sjedinjenim Američkim Državama umrlo više od 176.000 a zaraženo oko 5,7 miliona ljudi – više nego u bilo kojoj drugoj zemlji sveta, preneo je Glas Amerike.

Foto: Tanjug/AP

„Velika odluka“ o lečenju zaraženih objavljena je dan uoči završne nacionalne konvencije Republikanske stranke, koja počinje u ponedeljak u Severnoj Karolini, a planirano je da se završi u četvrtak u Beloj kući, gde će Tramp zvanično preuzeti predsedničku nominaciju.

Tramp je bez dokaza, kako navodi Tanjug, optužio „duboku državu“, odnosno „ljude u senci“ u američkoj Agenciji za hranu i lekove da „otežavaju farmaceutskim kompanijama da pronađu ljude kako bi testirale vakcine i tretmane“. Tramp tvrdi da zvaničnici u američkoj agenciji za regulativu lekova „očigledno pokušavaju da odlože pronalaženje odgovora na virus posle izbora 3. novembra“.

Neki mediji tvrde, pozivajući se na neimenovane izvore, da Trampova administracija razmatra da zaobiđe uobičajene nacionalne regulatorne standarde kako bi ubrzala upotrebu eksperimentalne vakcine protiv korona virusa iz Velike Britanije u Americi pre izbora za predsednika.

Oko hale gde se održava republikanska konvencija sprovode se jake mere bezbednosti. Na događajima uživo u ponedeljak, određen je limit od samo šestoro delegata po državi i teritoriji. Zbog pandemije korona virusa, očekuje se da, umesto na glasačkim mestima, milioni Amerikanaca na predstojećim izborima glasaju putem pošte.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog zakona prema kojem bi trebalo da budu poništene nedavne izmene u funkcionisanju državne pošte, a toj ustanovi, koja se suočava sa poteškoćama u radu zbog manjka finansijskih sredstava, bude upućena novčana pomoć od 25 milijardi dolara pred novembarske predsedničke izbore u SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...