TRAMP ZA ODLAZAK AMERIČKIH KOMPANIJA IZ KINE Poreske olakšice za povratnike

IzdvajamoSvetVesti

18.8.2020 11:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMP ZA ODLAZAK AMERIČKIH KOMPANIJA IZ KINE Poreske olakšice za povratnike TRAMP ZA ODLAZAK AMERIČKIH KOMPANIJA IZ KINE Poreske olakšice za povratnike
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) najavio je poreske olakšice za američke kompanije koje presele svoje fabrike iz Kine. Takođe, Tramp je zapretio da... TRAMP ZA ODLAZAK AMERIČKIH KOMPANIJA IZ KINE Poreske olakšice za povratnike

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) najavio je poreske olakšice za američke kompanije koje presele svoje fabrike iz Kine. Takođe, Tramp je zapretio da će oduzeti vladine ugovore kompanijama koje nastave da proizvode u Kini.

Tramp je obećao da će stvoriti 10 miliona radnih mesta za 10 meseci rekavši da će SAD „okončati svoje oslanjanje na Kinu“, prenosi BBC. „Stvorićemo poreske kredite za kompanije koje vraćaju poslove iz Kine u Ameriku. Izgradili smo najveću ekonomiju u istoriji sveta i sada moram to ponovo da uradim“, rekao je Tramp na predizbornom skupu u Minesoti.

Foto: Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika zapretila je da će na crnu listu uključiti više tehnoloških firmi iz Kine, osim kompanija Huawei, Tencent i ByteDance. Analitičari procenjuju da će se sa približavanjem predsedničkih izbora u SAD 3. novembra, pojačavati američki pritisak na Kinu, koju Tramp optužuje za krađu američkih poslova i intelektualne svojine.

Tramp je ponovio obećanje da će napraviti zalihe domaćih „kritičnih“ lekova u SAD, kao i da će kompanije u „kritičnim industrijama“ koje budu angažovale (autsorsovale) kinesku proizvodnju izgubiti savezne ugovore. On nije precizirao o kojim industrijama je reč. „Moja administracija takođe razume da je ekonomsko zdravlje od vitalnog značaja za javno zdravlje“, rekao je Tramp, prenosi Fox News.

Američki predsednik govorio je i o znakovima ekonomskog oporavka, uključujući povratak devet miliona Amerikanaca na svoja radna mesta u poslednja tri meseca i nagli rast maloprodaje i prodaje automobila. Tramp je upozorio da bi ekonomska politika pod demokratskom administracijom „ubila berzu“.

Nove sankcije za Huawei

Administracija SAD proširila je sankcije prema kompaniji Huawei, zabranivši dobavljačima da kineskom tehnološkom gigantu prodaju čipove izrađene pomoću američke tehnologije ukoliko nemaju specijalne dozvole za to. Time su, kako prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, zatvorene potencijalne “rupe” u američkim sankcijama uvedenim u maju, koje su kineskoj kompaniji omogućavale pristup tehnologiji preko trećih strana.

Pooštrena američka ograničenja verovatno će, po mišljenju IT menadžera i eksperata, blokirati pristup kineskom proizvođaču pametnih telefona čak i čipovima koji su u skladištima spremni za isporuku i ponovo će poremetiti svetski lanac snabdevanja tehnologijama.

Foto: Tanjug/AP

Nove restrikcije naglašavaju dubok razdor u kinesko-američkim odnosima, najgori u poslednjih više decenija, pri čemu Vašington pritiska vlade širom sveta da istisnu Huawei sa svojih tržišta, tvrdeći da kompanija služi kineskoj vladi za špijuniranje i prikupljanje podataka, što su Kinezi kategorično negirali.

Huawei je ranije saopštio da će od septembra prekinuti proizvodnju svojih Cirin setova integrisanih elektronskih komponenti jer američki pritisak na dobavljače onemogućava njihovoj HiSilicon diviziji da nastavi da izrađuje čipsetove koji su ključne komponente u mobilnim telefonima.

I za dobavljače čipova širom regiona američka zabrana bi mogla da bude prepreka jer većina koristi američki softver za dizajn od kompanija Cadence Design Systems i Synopsys kao i alate za štampanje čipova od kompanija među kojima je Applied Materials, upozoravaju stručnjaci.

U Aziji, nova ograničenja mogu da pogode proizvođače memorijskih čipova, uključujući korejski Samsung Electronix i SK Hinix, japanskog proizvođača senzora slike Sony i tajvanskog proizvođača čipsetova MediaTech, navode izvori iz industrije čipova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...