U BRITANIJI KRIZA NEVIĐENA U ZADNJIH 300 GODINA Centralna banka očekuje pad BDP od 14 odsto

BankeNovacSvet

7.5.2020 12:35 Autor: Ljiljana Begović 0

U BRITANIJI KRIZA NEVIĐENA U ZADNJIH 300 GODINA Centralna banka očekuje pad BDP od 14 odsto U BRITANIJI KRIZA NEVIĐENA U ZADNJIH 300 GODINA Centralna banka očekuje pad BDP od 14 odsto
Britanska ekonomija će verovatno pretrpeti pad od ogromnih 14 odsto u 2020. godini, u svojoj nagoroj krizi u poslednjih 300 godina, saopštila je Centralna banka... U BRITANIJI KRIZA NEVIĐENA U ZADNJIH 300 GODINA Centralna banka očekuje pad BDP od 14 odsto

Britanska ekonomija će verovatno pretrpeti pad od ogromnih 14 odsto u 2020. godini, u svojoj nagoroj krizi u poslednjih 300 godina, saopštila je Centralna banka Engleske (Bank of England), koja je zadržala kamatne stope na sadašnjim rekordno niskim nivoima.

Centralna banka Engleske je zadržala referentnu kamatu na nepromenjenom nivou od 0,1 odsto, ali je izrazila spremnost da preduzme dalje mere ukoliko se ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa dodatno pogorša.

Odbor za monetarnu politiku Bank of England istovremeno je većinom glasova doneo odluku da nastavi sa realizacijom programa kvantitativnog ublažavanja od 200 milijardi funti (247,55 milijardi dolara), čime će njen otkup obveznica dostići ukupno 645 milijardi funti, piše CNBC, prenosi Tanjug.

Foto:bankofengland.co.uk

Banka je takođe procenila da će, prema njenom scenariju, britanska privreda zabeležiti pad od 14 posto u celoj 2020. godini, usled ekonomskog sunovrata od 25 odsto u drugom kvartalu. S obzirom na pretpostavljeno ublažavanje mera socijalnog distanciranja, Bank of England očekuje da će pad BDP biti privremen i da će uslediti brzi oporavak.

Prema prognozama britanske Centralne banke, rast BDP bi trebalo da dostigne nivo na kom je bio pre epidemije korona virusa u drugoj polovini 2021. godine, nakon čega će ubrzati naredne godine na 3,0 posto.

Bank of England takođe procenjuje da će stopa nezaposlenosti u Britaniji skočiti na 8,0 procenata ove godine, iduće će blago opasti na 7,0 odsto, a 2022. će se spustiti na 4,0 posto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...