Hakeri poslali upozorenje Electronic Arts

U igri su milioni i privatni podaci gejmera

BiznisHi-techSvet

17.7.2021 14:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U igri su milioni i privatni podaci gejmera U igri su milioni i privatni podaci gejmera
EA Quotes by TradingView Poverljivi podaci kompanije Electronic Arts našli su se krajem prošlog meseca u rukama hakera. Nezadovoljni odlukom menadžmenta firme da ignoriše... U igri su milioni i privatni podaci gejmera

Poverljivi podaci kompanije Electronic Arts našli su se krajem prošlog meseca u rukama hakera. Nezadovoljni odlukom menadžmenta firme da ignoriše njihove ucene, cyber napadači su objavili 1,3 gigabajta podataka. Ukupno su uspeli da preotmu 780 GB poverljivih informacija.

Menadžment EA je shvatio da je đavo odneo šalu kada su napadači putem tajnih foruma ponudili poverljive podatke o digitalnim proizvodima za otkupnu cenu od 28 miliona dolara. Osim trenutne finansijske dobiti, cyber kriminalci preko ukradenih informacija dolaze do novih saznanja o slabostima bezbednosnog sistema EA koji se mogu koristiti u narednim akcijama.

IT matrix
Foto: Pixabay.com

Zašto je ucenjen Electronic Arts?

Odluka hakera da pusti deo poverljivih podataka može se protumačiti kao poslednji poziv na saradnju. Kompanija još uvek nije uspostavila kontakt sa ucenjivačima radi otkupa. Nezvanične informacije govore da je ponuda za saradnju poslata, ali je konkretan odgovor izostao.

Put do strogo čuvanih datoteka vodio je preko aplikacije za poslovnu komunikaciju „Slack“ kojoj su hakeri pristupili kupovinom tokena za prijavljivanje. Nabavili su ga preko tajnih internet foruma, a potom uspostavili komunikaciju sa programerima EA. Posle upada u internu komunikaciju zaposlenih, poverljivi fajlovi postali su lak plen.

Privatnost igrača (ni)je ugrožena

Zvaničnici EA kažu da su obavili analizu 1,3 GB objavljenih podataka i da sarađuju sa policijom koja je pokrenula istragu. Sigurni su da privatnost miliona igrača nije ugrožena iako su hakeri napali i multiplayer platformu „Frostbite engine“, gde se EA naslovi ekskluzivno igraju.

Pored poverljivih podataka o pojedinim naslovima, iscurele su informacije vezane za softverska rešenja koja olakšavaju razvoj video igara, deo izvornog koda planetarno popularne FIFA 21, kao i informacije o seriji igara pod nazivom „The Sims“.

Situacija u kojoj se našla kompanija Electronic Arts neodoljivo podseća na probleme sa kojima početkom godine suočio CD Project Red. Autori akcionog naslova Cyberpunk 2077 dobili su neprijatni poziv hakera koji su preoteli izvorni kod igre.

Najpre je tražen otkup, a posle odluke firme da ne sarađuje digitalni proizvod se našao na ilegalnoj aukciji. Početna cena iznosila je 1.000.000 dolara. Licitacija je brzo završena, a hakeri su objavili da je izvorni kod igre uspešno prodat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...