U INDIJI VIŠE OD PET MILIONA ZARAŽENIH KORONOM Rekordan broj novih slučajeva i u Češkoj

SvetVesti

16.9.2020 10:42 Autor: Julijana Vincan 0

U INDIJI VIŠE OD PET MILIONA ZARAŽENIH KORONOM Rekordan broj novih slučajeva i u Češkoj U INDIJI VIŠE OD PET MILIONA ZARAŽENIH KORONOM Rekordan broj novih slučajeva i u Češkoj
Širom planete do sada je od korona virusa obolelo 29,73 miliona ljudi, a preminulo 939.279. Do sada se u svetu oporavilo 21,5 miliona pacijenata.... U INDIJI VIŠE OD PET MILIONA ZARAŽENIH KORONOM Rekordan broj novih slučajeva i u Češkoj

Širom planete do sada je od korona virusa obolelo 29,73 miliona ljudi, a preminulo 939.279. Do sada se u svetu oporavilo 21,5 miliona pacijenata.

Najviše slučajeva i dalje imaju Sjedinjene Američke Države, odnosno, 6,7 miliona inficiranih i 200.197 žrtava. Posle SAD najveći broj zaraženih ima Indija – više od pet miliona, a preminulih Brazil – 133.207.

Foto: Tanjug/AP

U Indiji je ukupno zaraženo 5.020.359 ljudi, nakon što su u poslednja 24 sata prijavljena 90.123 nova slučaja.

Više od 82.000 ljudi je preminulo, a u izveštajima se pominje nedostatak kreveta i kiseonika u bolnicama. Međutim, stopa smrtnosti je niža nego drugim zemljama u kojima je registrovan veliki broj sučajeva, piše BBC.

Od momenta kada su mere ublažene, broj zaraženih je porastao. U samo poslednjih nedelju dana razbolelo se još 600.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Rekordnih 1.677 novih slučajeva u Češkoj

U Češkoj je zabeleženo rekordnih 1.677 novoobolelih, u vreme kada se zemlja suočava sa ponovnim širenjem zaraze.

Ukupno je do sada registrovano 38.896 inficiranih u zemlji od 10,7 miliona stanovnika, prenosi Tanjug navode agencije Reuters.

Medicinska sestra beskontaktno meri temperaturu pacijentu
Foto: Tanjug/AP

Nemačka će izdvojiti do 750 miliona evra kako bi podržala tri domaće farmaceutske kompanije koje rade na razvoju vakcine protiv korona virusa. Ministarka nauke istakla je da je Vlada već odlučila da će novac dati kompanijama BioNTech i CureVac, dok bi razgovori sa trećom kompanijom IDT Biologika trebalo da budu završeni uskoro.

Foto: Tanjug/AP

Dogovor sa ove tri kompanije obezbediće Nemačkoj 40 miliona doza vakcine, pored onih koje će dobiti preko EU, kao njena članica. U toj zemlji je do sada obolelo 264.844 ljudi, a preminulo 9.445.

Foto:Tanjug

SZO: Dugoročne posledice Covid-19 još nisu poznate

Potencijalne dugoročne posledice korona virusa još uvek nisu poznate, posebno kada je reč o deci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svetske zdravstvene ogranizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus).

Foto: Tanjug/AP

On je naglasio da iako deca uglavnom ne obolevaju od ozbiljnih oblika Covid-19, ona pate na drugi način. „U mnogim zemljama rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinacija, poremećen je tokom pandemije, dok milioni dece širom sveta mesecima nisu prisustvovali nastavi„, objasnio je direktor SZO.

Gebrejesus je ocenio da bi usled razarajućih posledica po decu, mlade i društva u celini, odluka o zatvaranju škola trebalo da bude poslednja opcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...