UBRZAN PORAST OBOLELIH U SEVERNOJ I JUŽNOJ AMERICI Brazil sa više od pola miliona zaraženih drugi u svetu

SvetVesti

2.6.2020 10:46 Autor: Julijana Vincan 0

UBRZAN PORAST OBOLELIH U SEVERNOJ I JUŽNOJ AMERICI Brazil sa više od pola miliona zaraženih drugi u svetu UBRZAN PORAST OBOLELIH U SEVERNOJ I JUŽNOJ AMERICI Brazil sa više od pola miliona zaraženih drugi u svetu
Broj zaraženih korona virusom širom planete dostigao je oko 6,4 miliona, preminulo je više od 377.000, dok se oporavilo gotovo tri miliona pacijenata. Svetska... UBRZAN PORAST OBOLELIH U SEVERNOJ I JUŽNOJ AMERICI Brazil sa više od pola miliona zaraženih drugi u svetu

Broj zaraženih korona virusom širom planete dostigao je oko 6,4 miliona, preminulo je više od 377.000, dok se oporavilo gotovo tri miliona pacijenata. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da Severna i Južna Amerika beleže ubrzan rast obolelih.

Sjedinjene Američke države i dalje imaju najviše slučajeva – blizu 1,9 miliona, ali i oporavljenih – više od 615.000 i preminulih – 107.000. Po broju obolelih slede Brazil, Rusija, Španija i Velika Britanija. Posle SAD najveći broj umrlih imaju Velika Britanija, Italija, Brazil i Francuska.

Izvršni direktor programa za vanredne situacije SZO Majk Rajan (Mike Ryan) izjavio je da su Centralna i Južna Amerika postale „intenzivne zone transmisije“ virusa.

Pet od 10 zemalja širom sveta koje su prijavile najveći broj novih slučajeva u poslednja 24 sata je u Americi: Brazil, SAD, Peru, Čile i Meksiko“, rekao je Rajan.

Broj obolelih u Brazilu iz dana u dan vrtoglavo raste – u nedelju je registrovano 16.409 novih slučajeva, čime je ukupan broj zaraženih dospeo do 529.405. Zabeleženo je i 480 novih smrtnih slučajeva, čime je broj umrlih skočio na 30.046. U ovoj zemlji se oporavilo 211.080 pacijenata.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Bivši direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Tom Friden (Thomas Frieden) izjavio je da bi u narednih mesec dana od Covid-19 moglo umreti još 20.000 ljudi. Ova procena zasniva se na trenutnom broju obolelih u SAD.

Inficiranih u Indiji ima blizu 200.000. Broj slučajeva povećan je za 8.171 u poslednja 24 sata. Preminulo je na 5.610, dok se oporavilo 95.808 pacijenata. Ministarstvo zdravlja te zemlje ukazalo je da, uprkos tome što se broj novoobolelih povećava, procenat oporavljenih stalno raste. Takođe, stopa smrtnosti je opala sa 3,3 odsto u aprilu, na 2,83 odsto. Indija je sedma po broju zaraženih.

Velika Britanija zabeležila je u ponedeljak još 111 smrtnih slučajeva, najmanje od kako su na snagu stupile restriktivne mere karantina 23. marta, saopštio je ministar zdravlja te zemlje Met Henkok (Matthew Matt Hancock). Henkok je dodao da je u poslednja 24 sata zabeležen i najmanji broj novozaraženih od 27. marta, tačnije još 1.570 slučajeva. Međutim, kako Tanjug prenosi AP, napominje se da su podaci o korona virusu koji se objavljuju ponedeljkom uglavnom „netačno niski“ zbog kašnjenja u prijavi smrtnih slučajeva tokom vikenda. Reuters, kako prenosi Tanjug, objašnjava da je u ukupan broj preminulih uključeno još 445 smrtnih slučajeva u Engleskoj u periodu od 24. aprila do 31. maja. Registrovano je do sada ukupno 276.332 inficiranih.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...