UGROŽENE SVETSKE ZALIHE LEŠNIKA Smrdibube napadaju zasade u Turskoj

AgrobiznisBiznisEkologijaSvetU fokusu

10.4.2020 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

UGROŽENE SVETSKE ZALIHE LEŠNIKA Smrdibube napadaju zasade u Turskoj UGROŽENE SVETSKE ZALIHE LEŠNIKA Smrdibube napadaju zasade u Turskoj
Svetske zalihe lešnika ugrožene su zbog braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys), štetočine koja je napala zasade ovog voća u Turskoj, a pripada invanzivnoj i... UGROŽENE SVETSKE ZALIHE LEŠNIKA Smrdibube napadaju zasade u Turskoj

Svetske zalihe lešnika ugrožene su zbog braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys), štetočine koja je napala zasade ovog voća u Turskoj, a pripada invanzivnoj i proždrljivoj vrsti, upozoravaju turski stručnjaci sa Univerziteta Ondokuz Majis (Ondokuz Mayis).

„Ako se ova smrdibuba ne suzbije na vreme, oko 30 odsto lešnika će biti uništeno“, upozorio je profesor zaštite bilja Đelal Tunđer (Celal Tuncer), prenosi Guardian.

Zavisnost konditorske industrije od turskih lešnika podstakla je naučnike na hitno traženje rešenja za ovu pošast, pa je na konferenciji u Istanbulu o braon stenici odlučeno da se u borbu uključi prirodni neprijatelj – azijska samuraska osa, stvorenje od dva milimetra, koja uništava jajašca stenica.

Međutim, jedan od problema ovakvog pristupa je što propisi zahtevaju opsežna istraživanja pre puštanja prirodnog neprijatelja, kako bi se utvrdilo da li je štetan za lokalni ekosistem. U SAD su, na primer, postupci biokontrole samurajskom osom trajali toliko dugo da su se na kraju te vrste prirodno našle u ekosistemu.

Tunđer ističe da bi Turska trebalo da potraži načine da ubrza proces, oslanjajući se na postojeća istraživanja drugih zemalja, a u Evropi je već završena većina.

Ijas Edip Sevinč (İlyas Edip Sevinc), predstavnik Udruženja izvoznika lešnika i njihovih prerađevina, smatra da je „preostalo malo vremena za temeljnu analizu rizika od samurajske ose jer je braon mramorasta stenica već prisutna i predstavlja veliku pretnju.“

Do sada su se turski poljoprivrednici oslanjali na insekticide, ali to postaje sve teže jer se populacija ove štetočine povećava širom regije. Temperature u narednim mesecima igraće presudnu ulogu u očuvanju roda lešnika. Prohladno vreme prošle godine odložilo je izlazak smrdibuba iz hibernacije, što je omogućilo normalan razvoj ploda. Ove godine meteorolozi su upozorili na natprosečne temperature, što znači da bi zasadi mogli da budu ugroženi.

Ova štetočina poreklom je iz Azije, a u svetu se proširila u brodskim kontejnerima prilikom transporta robe, šireći se zahvaljujući visokim temperaturama i nedostatku prirodnih neprijatelja. U Italiji ova štetočina pravi velike probleme na voću i povrću pa je prošle godine tamošnjim poljoprivrednicima nanela štete u vrednosti od 500 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...