UVOZ I IZVOZ EVROZONE U PADU EU najviše trgovala sa Kinom

EUSvetVesti

18.9.2020 15:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

UVOZ I IZVOZ EVROZONE U PADU EU najviše trgovala sa Kinom UVOZ I IZVOZ EVROZONE U PADU EU najviše trgovala sa Kinom
Izvoz robe iz država Evrozone u ostatak sveta bio je u julu ove godine vredan 185,2 milijarde evra, što je za 10,4 odsto manje... UVOZ I IZVOZ EVROZONE U PADU EU najviše trgovala sa Kinom

Izvoz robe iz država Evrozone u ostatak sveta bio je u julu ove godine vredan 185,2 milijarde evra, što je za 10,4 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine.

Uvoz robe u Evrozonu u julu ove godine dostigao je vrednost 157,3 milijarde evra, a to je 14,3 odsto manje nego u julu prošle godine, navedeno je u proceni Kancelarije za statistiku Evropske unije, Eurostat.

Kina je postala glavni trgovinski partner Evropske unije u periodu januar-jul 2020. godine istisnuvši SAD sa čelne pozicije koju su držale u istom periodu prošle godine. Ukupna spoljnotrgovinska razmena EU sa Kinom iznosila je za sedam meseci ove godine 328,7 milijardi evra, a sa SAD 323,5 milijarde evra.

U posmatranom periodu, izvoz svih 27 zemalja EU u Kinu iznosio je 112 milijardi evra i manji je za 1,8 odsto na godišnjem nivou, dok je uvoz iz Kine porastao za 4,9 procenata međugodišnje, na 216,7 milijardi evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...