ZAVRŠEN TRANSJADRANSKI CEVOVOD Od novembra u komercijalnoj upotrebi

EkologijaInvesticijeNovacSvetU fokusuVesti

14.10.2020 13:16 Autor: Julijana Vincan 0

ZAVRŠEN TRANSJADRANSKI CEVOVOD Od novembra u komercijalnoj upotrebi ZAVRŠEN TRANSJADRANSKI CEVOVOD Od novembra u komercijalnoj upotrebi
Konzorcijum Transjadranskog cevovoda (TAP) završava pripreme za početak komercijalnih operacija, objavljeno je četiri i po godine nakon što je započela izgradnja gasovoda. Transjadranski cevovod u... ZAVRŠEN TRANSJADRANSKI CEVOVOD Od novembra u komercijalnoj upotrebi

Konzorcijum Transjadranskog cevovoda (TAP) završava pripreme za početak komercijalnih operacija, objavljeno je četiri i po godine nakon što je započela izgradnja gasovoda.

Transjadranski cevovod u osnovi je dovršen i napunjen prirodnim gasom od grčko-turske granice do prihvatnog terminala na jugu Italije, navodi TAP u saopštenju koje prenosi Indikator.ba.

Očekuje se završetak tačke međusobnog povezivanja gasovoda i italijanske mreže prirodnog plina. Takođe, saopšteno je da postoji spremnost za transport plina do sredine novembra.

Cevovod
Foto: Pexels.com

Povezuje se sa Transanadolskim cevovodom (TANAP) na grčko-turskoj granici i proteže se preko severne Grčke, Albanije i Jadranskog mora, pre nego što stigne do italijanske obale.

TAP je deo Južnog plinskog koridora, koji se sastoji od Južnokavkaskog cevovoda (SCP) koji prelazi Azerbejdžan i Gruziju i TANAP.

Deoničari TAP su BP, azerbejdžanska državna firma Socar i italijanski Snam sa po 20 odsto, zatim belgijski Fluxys sa 19 procenata, španski Enagas sa 16 odsto i švajcarski Axpo sa pet procenata.

Tagovi
GASOVOD SVET

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...