SVETSKA EKONOMSKA ORGANIZACIJA Biće gore nego 2008.

SvetVesti

26.3.2020 11:19 Autor: Julijana Vincan 1

SVETSKA EKONOMSKA ORGANIZACIJA Biće gore nego 2008. SVETSKA EKONOMSKA ORGANIZACIJA Biće gore nego 2008.
Prvi čovek Svetske trgovinske organizacije (STO), Roberto Azevedo, izjavio je da projekcije pokazuju da će ekonomski pad i gubitak radnih mesta uzrokovanih pandemijom korona... SVETSKA EKONOMSKA ORGANIZACIJA Biće gore nego 2008.

Prvi čovek Svetske trgovinske organizacije (STO), Roberto Azevedo, izjavio je da projekcije pokazuju da će ekonomski pad i gubitak radnih mesta uzrokovanih pandemijom korona virusa biti gori od recesije 2008. godine.

„Ova pandemija neizbežno će imati ogroman uticaj na ekonomiju, tržišnu razmenu, a posledično i na poslove i blagostanje ljudi“, izjavio je generalni direktor STO-a u videoporuci snimljenoj iz njegove kuće, uz napomenu da ova organizacija radi više nego ikad kako bi se uspostavio hitan odgovor na dešavanja na svetskom tržištu.

Azevedo je izjavio da će Robert Kupman (Robert Koopman), glavni ekonomista i direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku, sarađivati sa međunarodnim organizacijama, kao i članovima Svetske trgovinske organizacije (STO) i koordinisati ih.

„Nedavne projekcije predviđaju ekonomski pad i gubitak radnih mesta koji su gori od globalne finansijske krize pre desetak godina“, rekao je Azevedo i dodao da će ova organizacija za nekoliko nedelja predstaviti prognoze za naredni period, ali da ekonomisti pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji očekuju „vrlo oštar pad trgovine“.

Međutim, istakao je da bi zemlje mogle preduzeti važne korake za ograničavanje trenutne ekonomske štete i postaviti temelje za dugoročni oporavak, pozivajući ih na saradnju. On je pozdravio mere vlade koje su preduzele fiskalne i monetarne podsticaje i podsetio da bi udruženim snagama mogli da se izbore svim silama sa recesijom.

„Koordinacioni napori povećaće našu snagu za kolektivnu borbu protiv recesije“, dodao je i naveo da su odluke pojedinih vlada da stimulišu privredu, svakako pozitivne.

„Nijedna zemlja nije samodovoljna, bez obzira na to koliko je moćna i napredna. Tržišna razmena donosi efikasnu produkciju i distribuciju osnovnih dobara i usluga, medicinskih sredstava i opreme, hrane i energije… Održavanje toka razmene i ulaganja će biti značajno kako bi police ostale pune, a cene pristupačne“, izjavio je Azevedo.

Ekonomisti Svetske trgovinske organizacije (STO) analiziraju promene na tržištu usled krize i izneće svoja saznanja i projekcije za tržište za 2020/2021. godinu. Iako će ovaj izveštaj biti završen za nekoliko nedelja, generalni direktor STO-a je napomenuo da će, kada medicinska kriza polako počne da opada, tržišna razmena omogućiti zemljama da se pomažu međusobno u ekonomskom rastu, kako bi se što pre i snažnije postigao ekonomski oporavak svih zemalja. „Svetska trgovinska organizacije (STO) će ispuniti svoju ulogu“, zaključio je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi
RECESIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...