Najveće poskupljenje beleže šećer i biljna ulja

Svetske cene hrane rastu deveti mesec zaredom

AgrobiznisBiznisSvetVesti

5.3.2021 08:10 Autor: Marija Jovanović 0

Svetske cene hrane rastu deveti mesec zaredom Svetske cene hrane rastu deveti mesec zaredom
Svetske cene hrane nastavile su da rastu i u februaru deveti mesec zaredom, pri čemu najveće poskupljenje beleže šećer i biljna ulja, saopštila je... Svetske cene hrane rastu deveti mesec zaredom

Svetske cene hrane nastavile su da rastu i u februaru deveti mesec zaredom, pri čemu najveće poskupljenje beleže šećer i biljna ulja, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cena hrane, koji FAO izračunava prateći mesečne promene globalnih cena žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, u februaru je iznosio 116 poena, što je skok od 2,4 odsto više u odnosu na januar.

Cena šećera porasla je za 6,4 procenta u januaru jer je pad proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima i snažna uvozna potražnja iz Azije podstakla zabrinutost za potencijalni manjak. Očekivani oporavak proizvodnje na Tajlandu i bolji rod šećerne trske u Indiji ograničio je veći rast cena.  

Foto: Pixabay.com

Biljna ulja u februaru su poskupela za 6,2 odsto, dostigavši najviši nivo od aprila 2012. godine. Skok cena su zabeležile sve vrste biljnih ulja – palmino, sojino, od repice i od suncokretovog semena.    

Cene mlečnih proizvoda porasle su za 1,7 odsto, i to najviše zbog rasta međunarodnih izvoznih kotacija maslaca zbog kineskog uvoza i ograničenih isporuka iz zapadne Evrope. Sa druge strane, cene sira su opale, delom i zbog velikih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u FAO izveštaju.

Kada je reč o žitaricama, one su u februaru u proseku bile skuplje za 1,2 odsto nego u januaru. Cene sirka su za mesec dana skočile za 17,4 odsto zbog konstante potražnje iz Kine. Međunarodne cene kukuruza, pšenice i pirinča uglavnom su bile stabilne ili su neznatno porasle.

Foto: Pixabay.com

Od prehrambenih proizvoda u februaru je najmanje poskupelo meso, za 0,6 odsto i to uglavnom zbog nešto manjih isporuka govedine i ovčetine iz ključnih proizvodnih regiona. Nasuprot tome, cene svinjskog mesa su pale zbog velikih zaliha u Kini, ali i zbog rasta neprodatih zaliha u Nemačkoj usled kontinuirane zabrane izvoza na azijska tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...