Prvi veliki dogovor na klimatskom samitu u Glazgovu

Svetski lideri saglasni da seča šuma prestane do 2030. godine

EkologijaSvetU fokusuVesti

2.11.2021 11:26 Autor: Vladimir Jokanović 2

Svetski lideri saglasni da seča šuma prestane do 2030. godine Svetski lideri saglasni da seča šuma prestane do 2030. godine
Više od 100 svetskih lidera obećava da će okončati krčenje šuma do 2030. godine, kao i da će pokrenuti njihovu sistematsku obnovu. Među potpisnicima... Svetski lideri saglasni da seča šuma prestane do 2030. godine

Više od 100 svetskih lidera obećava da će okončati krčenje šuma do 2030. godine, kao i da će pokrenuti njihovu sistematsku obnovu. Među potpisnicima prvog velikog dogovora klimatskog samita COP26 biće i Brazil, gde su posečeni značajni delovi amazonske šume.

Za ispunjenje obećanja potrebno je oko 19 milijardi dolara javnih i privatnih sredstava. Stručnjaci su pozdravili ovaj dogovor, ali su upozorili da prethodni dogovor iz 2014. godine „uopšte nije uspeo da uspori krčenje šuma“, kao i da je potrebno ispuniti obaveze, prenosi BBC.

Seča drveća doprinosi klimatskim promenama, jer iscrpljuje šume koje apsorbuju ogromne količine ugljen-dioksida koji se zagreva. Domaćin samita, britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) nazvao je dogovor koji lideri potpisuju u utorak „značajnim sporazumom za zaštitu i obnavljanje šuma na Zemlji“.

„Ovi veliki ekosistemi, ove katedrale prirode su pluća naše planete“, navedeno je u pripremi govora britanskog premijera, koji će se obratiti učesnicima dvonedeljnog klimatskog samita UN u Glazgovu u Škotskoj. Samit se smatra ključnim za stavljanje klimatskih promena pod kontrolu.

Foto: Tanjug/AP

Lideri koji su najavili da će staviti potpis na dogovor, predstavljaju zemlje u kojima se nalazi 85 odsto svetski šuma. Pored Brazila, to uključuje Kanadu, Rusiju, Kinu, Indoneziju, SAD i Demokratsku Republiku Kongo, za koju je namenjena 1,1 milijarda dolara za zaštitu druge najveće tropske prašume u svetu.

Deo novčanih sredstava ići će zemljama u razvoju za obnovu oštećenog zemljišta, borbu protiv šumskih požara i podršku autohtonim zajednicama. Vlade 28 država obavezuju se da će ukloniti iz svetske trgovine proizvode koji podstiču krčenje šuma, kao što su palmino ulje, kakao i soja.


Više od 30 najvećih svetskih finansijskih kompanija, uključujući Aviva, Schroders i Axa obavezaće se da će prekinuti ulaganja u aktivnosti u vezi sa krčenjem šuma. Iako su pozdravili dogovor, neki stručnjaci za šume upozorili su da je još 10 godina predugačak rok za zaustavljanje seče šuma, ako se uzme u obzir hitnost klimatske situacije.

  • kaćica

    7.4.2022 #1 Author

    Treba da shvatimo ako unistavamo prirodu unistavamo sve sto je zdravo za nas.

    Odgovori

  • DASHA

    29.7.2023 #2 Author

    Dobro je da su bar u necem pametnom saglasni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...