SVETSKI TURIZAM U GUBITKU 195 MILIJARDI DOLARA Najlošija situacija u Aziji i Evropi

BiznisSvetTurizamVesti

23.6.2020 09:50 Autor: Ljiljana Begović 0

SVETSKI TURIZAM U GUBITKU 195 MILIJARDI DOLARA Najlošija situacija u Aziji i Evropi SVETSKI TURIZAM U GUBITKU 195 MILIJARDI DOLARA Najlošija situacija u Aziji i Evropi
Pandemija Covid-19 znatno je ugrozila svetski turizam, smanjivši broj međunarodnih dolazaka od početka godine do kraja aprila za 44 posto u odnosu na isto... SVETSKI TURIZAM U GUBITKU 195 MILIJARDI DOLARA Najlošija situacija u Aziji i Evropi

Pandemija Covid-19 znatno je ugrozila svetski turizam, smanjivši broj međunarodnih dolazaka od početka godine do kraja aprila za 44 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz gubitak prihoda od 195 milijardi dolara, navodi u svom izveštaju Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Iako se očekivalo da će april uprkos već prisutnoj pandemiji ipak biti jedno od prometnijih doba godine zbog uskršnjih praznika, gotovo sveopšte uvođenje ograničenja putovanja dovelo je do pada od 97 posto u međunarodnim turističkim dolascima u tom mesecu.

Već u martu pad na svetskom nivou bio je 55 posto, dok za period od aprila na dalje, pogotovo za letnji deo turističke godine, iz Svetske turističke organizacije napominju da se „vidi neka nada“, ali da je sve još neizvesno i nezahvalno za prognoze.

UNWTO sektoru, posebno članicama-zemljama, vladama, regionalnim i svetskim institucijama, preporučuje da se za vreme smanjenog prometa posveti restartu turističkih politika i strategija, odnosno da, dok se turizam ne bude mogao odvijati punom snagom, snažno pomognu njegov opstanak i zaštite radna mesta.

Foto: freepik.com

„Nagli i snažan pad broja turista preti milionima radnih mesta i ekonomiji pa je izuzetno važno da  pokretanje turizma postane prioritet i njime se upravlja odgovorno, štiteći najugroženije i brinući o zdravlju i sigurnosti. Sve dok se turizam ponovo ne pokrene, pozivamo na snažnu podršku sektoru i pozdravljamo korake koje preduzimaju i EU i pojedine zemlje, uključujući Francusku i Španiju, kako bi ekonomski poduprli turizam i izgradili temelje za oporavak“, izjavio je glavni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili(Zurab Pololikashvili).

Pad najveći u Aziji, Evropa na drugom mestu

UNWTO podaci pokazuju da su do kraja aprila najviše pandemijom bili pogođeni turizam Azije i Pacifika, gde je došlo 51 posto manje stranih turista nego lani, dok je Evropa na drugom mestu s padom od 44 posto.

Slede Bliski Istok s padom od 40 posto, Amerike s 36 posto, dok je u Africi međunarodnih turističkih dolazaka bilo 35 posto manje nego lani.

Iz UNWTO naglašavaju da su početkom maja procenili kako bi turizam u 2020. mogao da se suoči s potencijalnim padom ukupnog broja međunarodnih turista od 60 do 80 posto, u zavisnosti  od ukidanja ograničenja putovanja.

Međutim, dodaju da su od sredine maja utvrdili porast broja odredišta koja se postupno otvaraju s merama za ponovno pokretanje turizma, uključujući uvođenje poboljšanih mera sigurnosti i higijene i politika usmerenih ka unapređenju domaćeg turizma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...