SVETSKU TRGOVINSKU ORGANIZACIJU PRVI PUT ĆE VODITI ŽENA Izbor za novog generalnog direktora sužen na dve kandidatkinje

SvetVesti

8.10.2020 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SVETSKU TRGOVINSKU ORGANIZACIJU PRVI PUT ĆE VODITI ŽENA Izbor za novog generalnog direktora sužen na dve kandidatkinje SVETSKU TRGOVINSKU ORGANIZACIJU PRVI PUT ĆE VODITI ŽENA Izbor za novog generalnog direktora sužen na dve kandidatkinje
Dve kandidatkinje, Nigerijka Ngozi Okonjo-Iveala (Ngozi Okonjo-Iweala) i Južnokorejka Jo Mjung-he (Yoo Myung-hee), ušle su u finalni krug za izbor budućeg generalnog direktora Svetske... SVETSKU TRGOVINSKU ORGANIZACIJU PRVI PUT ĆE VODITI ŽENA Izbor za novog generalnog direktora sužen na dve kandidatkinje

Dve kandidatkinje, Nigerijka Ngozi Okonjo-Iveala (Ngozi Okonjo-Iweala) i Južnokorejka Jo Mjung-he (Yoo Myung-hee), ušle su u finalni krug za izbor budućeg generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije (World Trade Organization), javila je agencija Reuters.

Do izbora za novo čelno lice ove organizacije došlo je nakon što je u avgustu, godinu dana pre isteka mandata, Brazilac Roberto Azevedo podneo ostavku na tu funkciju, podseća Bloomberg.

Smanjenje broja kandidata sa dosadašnjih pet na dva znači da će svetsko trgovinsko telo, sa sedištem u Ženevi, prvi put od osnivanja voditi žena. Tačnije, da će prvi put u proteklih 25 godina, kako piše Bloomberg, generalni direktor biti žena.

Ako članovi ove organizacije ne postignu konsenzus oko novog generalnog direktora, pribeći će se glasanju, što će, takođe, biti prvi put u istoriji STO.

Okonjo-Iveala je specijalni izaslanik za mobilizaciju međunarodne ekonomske podrške za borbu protiv Covid-19 na afričkom kontinentu. Po profesiji je ekonomista i stručnjak za međunarodni razvoj. Angažovana je odborima Standard Chartered banke, zatim u Twitteru, kao i Globalnoj alijansi za vakcine i imunizaciju.

Jo Mjung-he je trenutno ministarka trgovine Južne Koreje. Ona je i prva je žena, koja je postavljena na tu funkciju. Smatra veteranom u korejskim trgovinskim krugovima, a tokom proteklih 25 godina radila u više vladinih agencija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...