SZO KRITIKUJE DRŽAVNIKE Ne gubite vreme, napadnite virus dok traje karantin

LifestyleSvetVestiZdravlje

2.4.2020 12:56 Autor: Julijana Vincan 0

SZO KRITIKUJE DRŽAVNIKE Ne gubite vreme, napadnite virus dok traje karantin SZO KRITIKUJE DRŽAVNIKE Ne gubite vreme, napadnite virus dok traje karantin
Vlade zemalja treba da prestanu da gube dragoceno vreme koje je neophodno za borbu protiv korona virusa, nakon neiskorišćene šanse da se spreči pandemija... SZO KRITIKUJE DRŽAVNIKE Ne gubite vreme, napadnite virus dok traje karantin

Vlade zemalja treba da prestanu da gube dragoceno vreme koje je neophodno za borbu protiv korona virusa, nakon neiskorišćene šanse da se spreči pandemija virusa Covid-19, istakla je Svetska zdravstvena organizacija. Zemlje koje su stavile pod blokadu svoje stanovništvo kako bi sprečile širenje korona virusa treba da iskoriste to vreme da „napadnu virus“, poručio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus).

„Prevazišli smo mnoge pandemije i krize i ranije. Prevazići ćemo i ovu“, istakao je on na brifingu za medije i naglasio da se traženjem od ljudi da ostanu kod kuće i zaustavljanjem kretanja kupuje vreme i smanjuje pritisak na zdravstvene sisteme, ali i podsetio da „same po sebi, ove mere neće ugasiti epidemiju. Pozivamo sve zemlje da iskoriste ovo vreme da napadnu virus“, rekao je Tedros.

U tom kontekstu on je ukazao na šest ključnih akcija koje SZO preporučuje zemljama da preduzmu.

  1. Obučite, rasporedite i povećajte broj zdravstvenih radnika
  2. Primenjujte sisteme za otkrivanje svakog sumnjivog slučaja
  3. Povećajte proizvodnju testova i povećajte njihovu raspoloživost
  4. Identifikujte, prilagodite i opremite ustanove koje se mogu transformisati u zdravstvene centre korona virusa
  5. Razvijte jasne planove za karantinske slučajeve, za one koji su bili u kontaktu sa obolelima
  6. Preusmerite pažnju cele vlade na suzbijanje virusa

„Ove mere su najbolji način da se suzbije i zaustavi prenos tako da ne dođe do ponovnog oživljavanja virusa, kada se ukinu sankcije. Poslednja stvar koja treba bilo kojoj zemlji je da otvori škole i preduzeća, samo da bi bila primorana da ih ponovo zatvori zbog oživljavanja virusa“, naveo je Tedros i pohvalio Vladu Japana i Međunarodni olimpijski komitet da su doneli tešku, ali mudru odluku time što su odložili Olimpijske igre i Paraolimpijske igre.

On je pozdravio i poziv generalnog sekretara UN za prekid vatre na globalnom nivou, navodeći da se svet suočava sa zajedničkom pretnjom i da je jedini način da je pobedi da se čovečanstvo udruži, jer je reč o jednoj istoj ljudskoj rasi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...