KONTROVERZNI RAZVOJ DIGITALNIH SERTIFIKATA O VAKCINACIJI

SZO protiv uvođenja “kovid pasoša“, EU najavljuje njegovu primenu

EUHi-techLifestyleSvetVestiZdravlje

9.3.2021 14:04 Autor: Vladimir Jokanović 5

SZO protiv uvođenja “kovid pasoša“, EU najavljuje njegovu primenu SZO protiv uvođenja “kovid pasoša“, EU najavljuje njegovu primenu
Svetska zdravstvena organizacija sugerisala je da se za međunarodna putovanja ne uvode “kovid pasoši“ zbog opasnosti od eventualne diskriminacije i neetičkog postupanja, jer vakcine... SZO protiv uvođenja “kovid pasoša“, EU najavljuje njegovu primenu

Svetska zdravstvena organizacija sugerisala je da se za međunarodna putovanja ne uvode “kovid pasoši“ zbog opasnosti od eventualne diskriminacije i neetičkog postupanja, jer vakcine protiv korona virusa nisu lako dostupne na globalnom nivou.

Prema rečima Majkla Rajana (Michael Ryan), koji se obratio novinarima u Ženevi, postoje “stvarne praktične i etičke dileme“ za zemlje koje razmatraju upotrebu sertifikata o vakcinama kao uslova za putovanje, dodajući da zdravstvena agencija UN za sada to ne preporučuje, prenosi LiveMint, pozivajući se na AP.

Foto: Youtube screenshot

Evropska unija istovremeno priprema nacrt odluke o uvođenju “digitalnog zelenog pasoša“ za slobodno kretanje između država članica. Zvaničnici EU potvrdili su da je priprema propusnice u toku i da će Evropska komisija objaviti nacrt zakona do 17. marta.

Iako je pitanje “kovid pasoša“ kontroverno, oni bi omogućili onima koji su potpuno vakcinisani da se slobodnije kreću između zemalja unutar bloka, u nadi da će ponovo aktivirati sektor turizma, koji je u dubokoj krizi. Novi dokument trebalo bi da omogući putnicima koji su primili obe doze vakcine da izbegnu trenutna ograničenja država članica, poput desetodnevnog karantina i obaveznog testiranja, prenosi Euronews.

Osim sa vakcinacijom, “kovid pasoši“ potencijalno bi mogli da se povežu i sa nedavnim rezultatima testiranja na korona virus ili dokumentovanim dokazima o prethodnom oporavku od zaraze Covid-19. Predstojeći predlog EK utvrdiće detalje zajedničkog formata koji može biti prihvaćen širom EU i koji će biti osnova za razvoj ove vrste tehnologije.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je prošlog meseca na upozorenja da će “kovid pasoši“ dovesti do diskriminatorske prakse prema nevakcinisanima. “Sigurno je dobro imati takvu potvrdu, ali to neće značiti da će samo oni koji imaju takav pasoš moći da putuju“, rekla je Merkel. Predsednica EK Ursula fon der Lajen veruje da će oko 70 odsto svih punoletnih građana EU biti vakcinisano do kraja leta, kao i da propusnica treba da olakša život Evropljanima.

Nemačka vlada odlučila je da američkom koncernu IBM da posao izrade elektronskog pasoša o vakcinaciji u toj zemlji, saznaje „Business Insider“. List, pozivajući se na krugove unutar vlade Nemačke, navodi da je IBM pobedio nemački Telekom koji je prošle godine zajedno sa SAP razvio „Corona Warn“ aplikaciju, prenosi Tanjug.

Danska i Švedska prve su od zemalja članica EU saopštile da razvijaju “kovid pasoše“ u cilju pokretanja avionskih putovanja i pomoći u oživljavanju nacionalnih ekonomija. Sistem za digitalnu sertifikaciju vakcina omogućiće putnicima na domaćim i međunarodnim letovima da dokažu da su vakcinisani, da imaju antitela, ili da su negativni na testiranju na Covid-19. Prema najavama danskih zvaničnika mrežni registar je aktiviran krajem februara, a sistem bi trebalo da bude u potpunosti uspostavljen do juna.

Foto: Youtube screenshot

Kina je postala prva zemlja koja je pokrenula program zdravstvenih potvrda za putovanja na domaćim linijama. Digitalni sertifikati pokazuju status vakcinacije korisnika i rezultate testova na korona virus, a od ponedeljka je dostupan građanima Kine putem programa na popularnoj društvenoj platformi WeChat, prenosi Daily Sabah.

Zdravstveni sertifikati nisu nova praksa, postojali su vekovima, samo su prvi put u digitalnom obliku. Mnogi još pamte žutu knjižicu, koja je imala naziv “Međunarodna potvrda o vakcinaciji“ u kojoj su pečatima potrvđivani dokazi o vakcinaciji od tifusa, kolere, žute groznice, velikih boginja i burbonske kuge. UN su 1980. proglasile da u svetu nema više velikih boginja (variola vera) pa je dokument prestao da se koristi, osim u malom broju zemalja, prenosi CNN.

  • Ljubinka

    9.3.2021 #1 Author

    Naravno! Kakvi kovid pasoši? To je moderno ropstvo i ucena!

    Odgovori

  • Pero

    9.3.2021 #3 Author

    A sta sa ljudima koji su prelezali covid? I oni su zasigurno stekli imunizaciju, ali niko ne pominje da se i to uzme u obzir

    Odgovori

  • GocaBG

    9.3.2021 #4 Author

    Strasno,kakva manipulacija i ucena…

    Odgovori

  • Zorica L

    10.3.2021 #5 Author

    Nisam za kovid pasose, za vakcinaciju jesam….
    To sa kovid pasosima mi malo zvuci ucenjivacki.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...