Ukupan novčani fond na ovogodišnjoj turneji je 2.288.450 evra

Tadej Pogačar je ponovo osvojio Tour de France, a kolika je njegova novčana nagrada?

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

19.7.2021 08:59 Autor: Marko Miladinović 0

Tadej Pogačar je ponovo osvojio Tour de France, a kolika je njegova novčana nagrada? Tadej Pogačar je ponovo osvojio Tour de France, a kolika je njegova novčana nagrada?
Tour de France je jedan od najvećih sportskih događaja na svetu, a svaki biciklista koji uđe u profesionalne redove želi da pobedi u najstarijoj... Tadej Pogačar je ponovo osvojio Tour de France, a kolika je njegova novčana nagrada?

Tour de France je jedan od najvećih sportskih događaja na svetu, a svaki biciklista koji uđe u profesionalne redove želi da pobedi u najstarijoj tronedeljnoj trci. Nošenje žute majice u Parizu je posebna čast, a slovenački profesionalni biciklista Tadej Pogačar je osvojio svoj drugi Tour, iako mu je tek 21 godina.

Uprkos izuzetnoj veličini i popularnosti u biciklističkom svetu, turneja po Francuskoj je poznata po tome što ne nudi jednako visoku novčanu zaradu kao i drugi svetski sportski događaji, poput teniskog turnira u Vimbldonu, na primer. Ukupan novčani fond na ovogodišnjoj turneji je oko 2.288.450 evra, od čega će pobednik kući odneti 500.000 evra, što je isti iznos kao i prošle godine. Poređenja radi, pobednik u Vimbldonu zarađuje 1,9 miliona dolara, piše Finance.si.

Pored glavne nagrade za nosioca žute majice, novčani fond Toura uključuje i mnoštvo drugih, manjih nagrada. Pobednici u pojedinačnim etapama, kojih je 21 u celoj trci, osvajaju 11.000 evra, a novčane nagrade se dele i u letećem sprintu. Prvi vozač koji vozi je dobio 1.500 evra i određeni broj bodova koji se zbrajaju u takmičenju za takozvani zeleni dres. Obično ga osvoje sprinteri, a nosilac zelene majice kući odnese još 25.000 evra.

Pored žutih i zelenih dresova, u biciklističkim trkama dodeljuju se još dva: beli za pobednika u klasifikaciji za mlade bicikliste do 26 godina i „tačkasti“ koji osvajaju najbolji na planinskim ciljevima. Najbolji mladi biciklista osvaja 20.000 evra, a najbolji planinar 25.000 evra. Pored toga, novčane nagrade između 200 i 800 evra takođe se dele na vrhu kategorizovanih uspona.

U trkama koje traju ukupno tri nedelje takođe dolazi do borbe između timova, gde se saberu vremena svih vozača svake ekipe. Onaj sa najmanjom sumom vremena pobedi i osvoji nagradu od 50.000 evra.

Mladi pobednik Tadej Pogačar iz ekipe UAE Emirates, zaradio je najviše među biciklistima na ovogodišnjoj trci u Francuskoj. Treba napomenuti da se novčane nagrade dele među svim vozačima u određenom timu, kao i među osobljem. Dakle, iznos nije samo Pogačarov, novčane nagrade na trkama su samo dodatak redovnoj plati, koja je inače utvrđena ugovorom.

Pored žute majice pobednika, Slovenac je osvojio i belu i polka tačku, tako da je samo sa sve tri majice zaradio ukupno 545.000 evra, a uz to još 33.000 evra zbog do tri etapne pobede. Ovome se mora dodati i etapni poredak, sa kojim je osvojio još 10.000 evra nagrada. Ukupno je za svoj tim osvojio 588.000 evra, a nagrada se deli između svih biciklista i osoblja. Poređenja radi, prošle godine je na Tour de France zaradio nešto više od 600.000 evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...