NAJVEĆA KRIZA POSLE PREUZIMANJA VLASTI OD VELIKE BRITANIJE 1997.

Tajkun i prodemokrata osuđen na 14 meseci zbog masovnih protesta u Hong Kongu

SvetVesti

16.4.2021 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tajkun i prodemokrata osuđen na 14 meseci zbog masovnih protesta u Hong Kongu Tajkun i prodemokrata osuđen na 14 meseci zbog masovnih protesta u Hong Kongu
Prodemokrata i medijski tajkun Džimi Lai – kako ga svetski mediji označavaju, osuđen je u Hong Kongu na 14 meseci zatvora, uz još devet... Tajkun i prodemokrata osuđen na 14 meseci zbog masovnih protesta u Hong Kongu

Prodemokrata i medijski tajkun Džimi Lai – kako ga svetski mediji označavaju, osuđen je u Hong Kongu na 14 meseci zatvora, uz još devet presuda drugim aktivistima za neovlašćeno učešće u masovnim demonstracijama avgusta 2019. godine.

Povod za iskazivanje nezadovoljstva više od milion građana bio je donošenje kontroverznih zakona, što je kasnije zbog straha od represije preraslo u antisistemske demonstracije i zahteve za demokratskim promenama.

Zapravo, izlazak na ulice pristalice objašnjavaju kao reakciju na gušenje sloboda koju sprovodi Kina od preuzimanja nekadašnje britanske kolonije 1997 godine. Peking je od preuzimanja vlasti na različite načine pokušaivao da uspostavi dominaciju na ovoj teritoriji, oštro kažnjavajući  sve čemu pripišu terorizam, secesiju ili dosluh sa Zapadnim zemljama.

Kako piše BBC, 73-godišnji Lei je osnivač dnevnog lista Epl (Apple Daily) i žestok kritičar Vlade u Pekingu. Protiv njega se ukupno vodi osam postupaka, od čega dva po novom Zakonu o nacionalnoj bezbednosti koji predviđa mogućnost izricanja maksimalne kazne doživotnog zatvora.

 „Naša odgovornost kao novinara je da zahtevamo pravdu. Sve dok nas ne zaslepi iskušenje za nepravdom, sve dok ne dozvolimo zlu da dopre do nas, mi ispunjavamo našu dužnost“, poručio je Lei iz zatvora u pismu koje je ranije ove nedelje objavio njegov list.

Lei je proglašen krivim u dva odvojena suđenja za neovlašćena okupljanja 18. i 31. avgusta 2019. Prvom presudom osuđen je na 15 meseci zatvora, što je posle umanjeno za tri, a drugom na osam meseci od kojih će u zatvoru provesti dva.

Hapšenje aktivista i donošenje presuda za avgustovske proteste prate žestoke kritike Zapadnih zemalja koje upozoravaju na ugrožavanje prava na slobodu govora i okupljanje.

Protesti povodom kojih je Lei kažnjen jedna su od najvećih kriza na ovim prostorima u poslednje 22 godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...