Nova vlast u Avganistanu popunjava ključna mesta u vladi

Talibani imenovali ministra finansija

SvetVesti

24.8.2021 16:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Talibani imenovali ministra finansija Talibani imenovali ministra finansija
Talibani, koji su oružanom borbom posle 20 godina preuzeli vlast u Avganistanu započeli su imenovanje funkcionera za ključna mesta u vladajućem sistemu ratom razorene... Talibani imenovali ministra finansija

Talibani, koji su oružanom borbom posle 20 godina preuzeli vlast u Avganistanu započeli su imenovanje funkcionera za ključna mesta u vladajućem sistemu ratom razorene zemlje. Za ministra finansija imenovan je Gul Aga, a na mesto v.d. ministra unutrašnjih poslova postavljen je Sadra Ibrahim.

Prema izveštajima avganistanskih medija na mesto šefa obaveštajne službe imenovan je Nadžibulah, a Mula Shirin je postavljen za guverner Kabula, dok je poziciju gradonačelnika zauzeo Hamdula Nomani, prenosi GEO, pozivajući se na AFP.

Talibani su pre nedelju dana najavili „opštu amnestiju“ za sve vladine zvaničnike, dva dana nakon zauzimanja Kabula. „Opšta amnestija proglašena je za sve, pa bi trebalo da započnete rutinski život s punim poverenjem“, navedeno je u saopštenju novih vlasti.

Prema izveštajima novinara iz Kabula, život u glavnom gradu postepeno se vraća u normalu. Prodavnice su ponovo otvorene i uspostavljen je saobraćaj. Talibanski vojnici čuvaju američki konzulat i ambasade u Kabulu, preneli su strani novinari.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, zvaničnici administracije SAD saopštili su da će talibanima biti zabranjen pristup bilo kakvim avganistanskim novčanim rezervama na američkim računima. „Sredstva Centralne banke koje avganistanska vlada ima u SAD neće biti stavljena na raspolaganje talibanima“, potvrdio je američki zvaničnik za AFP.

Prema podacima MMF, bruto rezerve avganistanske centralne banke iznosile su krajem aprila 9,4 milijarde dolara, a većina tih sredstava čuva se izvan Avganistana. Nije poznato koliko od ovog novca se nalazi u SAD. Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da Avganistan više neće moći da pristupa resursima. MMF je objasnio da je to zbog „nedostatka jasnoće u međunarodnoj zajednici“ u vezi sa priznavanjem vlade u Avganistanu.

Foto: Tanjug/AP

Više od 370 miliona dolara od MMF trebalo je da bude uplaćeno Avganistanu u ponedeljak 23. avgusta. Ova sredstva bila su deo globalnog odgovora MMF na ekonomsku krizu. Kabulu je blokiran i pristup rezervama MMF u imovini za posebna prava trošenja (SRD) u funtama, dolarima, evrima, jenima i juanima.

Direktor CIA Vilijam Barns (William Burns) sastao se u Kabulu sa liderom talibana Abdulom Ganijem Baradarom, saopštili su neimenovani izvori na koje se pozivaju Washington Post i AP. Sastanak je organizovan na aerodromu u Kabulu gde je u toku masovna evakuacija, prenosi AlJazeera.

U poslednjih 24 sata iz Avganistana je evakuisano 16.000 ljudi, prema podacima Pentagona. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) nalazi se pod sve većim pritiskom saveznika da produži rok za povlačenje američkih snaga koji ističe 31. avgusta, a očekuje se da će to biti centralna tema virtuelnog samita G7 u utorak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...