ByteDance u decembru imao oko 1,9 milijardi aktivnih korisnika na svim svojim platformama

TikTok u 2020. godini udvostručio dobit

Hi-techLifestyleSvetVesti

21.6.2021 08:53 Autor: Marija Jovanović 0

TikTok u 2020. godini udvostručio dobit TikTok u 2020. godini udvostručio dobit
Dobit i prihod kineskog vlasnika TikToka udvostručeni su u 2020. godini. Interni dopis dostavljen zaposlenima pokazao je da je ukupni prihod ByteDance prošle godine... TikTok u 2020. godini udvostručio dobit

Dobit i prihod kineskog vlasnika TikToka udvostručeni su u 2020. godini. Interni dopis dostavljen zaposlenima pokazao je da je ukupni prihod ByteDance prošle godine skočio za 111 odsto, na 34,3 milijarde dolara, prenosi BBC.

Bruto dobit takođe je udvostručena, na 19 milijardi dolara, dok je kompanija zbog računovodstvenog prilagođavanja zaključila godinu s neto gubitkom od 45 milijardi dolara, koji, kako navodi, nije povezan sa njenim poslovanjem.

Dopis je pokazao da je ByteDance na kraju decembra prošle godine imao oko 1,9 milijardi aktivnih korisnika na svim svojim platformama. Podaci o godišnjim rezultatima poklopili su se sa pritiscima regulatora na TikTok i druge kineske tehnološke divove, kako u inostranstvu, tako i u matičnoj zemlji.

Pritisak Bele kuće

Zbog ogromne popularnosti TikTok, ByteDance je pod nadzorom vlada širom sveta, uključujući SAD i Kinu. Reuters je prošle nedelje izvestio da će izvršna uredba koju je potpisao američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ovog meseca prisiliti neke kineske aplikacije da preduzmu strože mere zaštite privatnosti podataka kako bi nastavile svoje poslovanje u SAD.

Kineske kompanije našle su se pod lupom zbog sumnji da podatke korisnika dostavljaju kineskoj vladi. TikTok negira te tvrdnje. BBC podseća da je Bajden poništio uredbu bivšeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) kojom je TikToku i WeChatu zabranjeno poslovanje u SAD. Zabrana je osporena pred sudom i nije ni stupila na snagu.

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo trgovine saopštilo je da će umesto toga ispitati aplikacije koje su kreirale i razvile kompanije “pod nadležnostima stranog protivnika”, poput Kine. Tokom prethodne administracije, predsednik Donald Tramp redovno je napadao ByteDance, optužujući TikTok da predstavlja pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Trebalo bi koristiti „pristup zasnovan na dokazima“ da bi se utvrdilo da li predstavljaju rizik po američku nacionalnu bezbednost, rekao je Bajden.

Kineski regulatori u aprilu su pozvali 13 internet platformi, uključujući ByteDance, da pri pružanju finansijskih usluga poštuju strože propise u tržišnom nadmetanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...