Polovina ispitanih kompanija planira nova poskupljenja

Tokom avgusta ublažene nestašice materijala na nemačkim gradilištima

EUVesti

30.8.2021 12:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tokom avgusta ublažene nestašice materijala na nemačkim gradilištima Tokom avgusta ublažene nestašice materijala na nemačkim gradilištima
Problem s nestašicama materijala na nemačkim gradilištima koji je bio izražen od početka godine, donekle je ublažen tokom avgusta, prema objavljenim rezultatima istraživanja instituta... Tokom avgusta ublažene nestašice materijala na nemačkim gradilištima

Problem s nestašicama materijala na nemačkim gradilištima koji je bio izražen od početka godine, donekle je ublažen tokom avgusta, prema objavljenim rezultatima istraživanja instituta IFO.

U anketi instituta iz Minhena, 42,2 odsto nemačkih građevinskih kompanija reklo je da ima probleme s nedostatkom materijala u odnosu na 48,8 procenata u julu, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Situacija u građevinarstvu se donekle popravila i kada je reč o uskim grlima u snadevanju, pri čemu je 31,4 odsto firmi prijavilo u avgustu da i dalje ima zastoj sa isporukama, naspram 33,9 odsto prethodnog meseca.

„Julske poplave u Nemačkoj su, međutim, izazvale preokret situacije u građevinskom sektoru na lokalnim nivoima. U avgustu smo dobili izveštaje, posebno iz Severne Rajne-Vestfalije, da su poplave pogoršale problem nedostatak materijala. Udeo pogođenih kompanija sada je tamo osetno veći od nemačkog proseka“, kaže se u analizi Instituta IFO.

Uprkos svim poboljšanjima, ukupna ponuda je i dalje veoma ograničena. „Mnogi intermedijarni proizvodi su i dalje deficitarni i skupi, posebno izolacioni materijali i čelik. Beležimo blago poboljšanje s ponudom drvne građe, ali je do mnogih proizvoda od drveta i dalje teško doći“, napominje se.

Zbog uskih grla u snabdevanju, skaču cene, naročito u visokogradnji.

Brojne kompanije izveštavaju o povećanju cena, a skoro polovina u ovom sektoru planira uskoro nova poskupljenja. Nedostatak kvalifikovanih radnika predstavlja dodatni problem građevinske industrije. Trenutno se svaka treća kompanija žali na teškoće sa nalaženjem odgovarajućih kadrova, kaže se u najnovijoj analizi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...