Deutsche Bank objavila upozorenje

Tolerisanje inflacije dovešće do velikih ekonomskih posledica

BankeEUNovacVesti

15.6.2021 08:47 Autor: Ljiljana Begović 0

Tolerisanje inflacije dovešće do velikih ekonomskih posledica Tolerisanje inflacije dovešće do velikih ekonomskih posledica
Dalje zanemarivanje inflacije i štampanje novca bez pokrića gurnuće globalnu ekonomiju u veliku krizu, navodi se u najnovijem izveštaju ekonomista Deutsche Bank. Ekonomisti upozoravaju... Tolerisanje inflacije dovešće do velikih ekonomskih posledica

Dalje zanemarivanje inflacije i štampanje novca bez pokrića gurnuće globalnu ekonomiju u veliku krizu, navodi se u najnovijem izveštaju ekonomista Deutsche Bank.

Ekonomisti upozoravaju da će štampanje novca bez presedana, koji se ubrizgava u ekonomiju dok se odbacuju strahovi od inflacije, dovesti do velikih ekonomskih posledica, ako ne u bliskoj budućnosti onda 2023. godine i kasnije.

Izveštaj ukazuje na američki monetarni podsticaj koji je navodno uporediv sa onim viđenim oko Drugog svetskog rata.

„Iako postoje mnoge značajne razlike između pandemije i Drugog svetskog rata, primetili smo da je godišnja inflacija iznosila 8,4 odsto, 14,6 odsto i 7,7 procenata u 1946, 1947. i 1948. nakon normalizacije ekonomije i nagomilane potražnje “, napominje Deutsche Bank.

Deutsche Bank
Foto: Printscreen/youtube

Stručnjaci predviđaju strašne posledice politike Federalnih rezervi koja podržava tolerisanje veće inflacije u korist punog oporavka ekonomije zemlje nakon krize usled pandemije Covid-19 preneo je Sputnik pozivajući se na RT.

„Posledica tolerisanja inflacije biće veći poremećaj ekonomske i finansijske aktivnosti nego što bi to bio slučaj u slučaju da FED konačno deluje. Istovremeno, ovo bi moglo stvoriti značajnu recesiju i pokrenuti lanac finansijske krize širom sveta, posebno na tržištima u razvoju“, dodaje se u izveštaju.

Prema analitičarima banke, zbog zanemarivanja inflacije globalne ekonomije „sede na tempiranoj bombi“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...