Najprestižnije obrazovne institucije

Top 10 univerziteta na svetu u 2021. godini

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

18.3.2021 16:06 Autor: Julijana Vincan 2

Top 10 univerziteta na svetu u 2021. godini Top 10 univerziteta na svetu u 2021. godini
Centar za rangiranje univerziteta u svetu objavio je najnoviju listu QS World University Rankings 2021 koja obuhvata 1.029 najprestižnijih univerziteta rangiranih metodologijom koja svaku... Top 10 univerziteta na svetu u 2021. godini

Centar za rangiranje univerziteta u svetu objavio je najnoviju listu QS World University Rankings 2021 koja obuhvata 1.029 najprestižnijih univerziteta rangiranih metodologijom koja svaku instituciju procenjuje kroz šest pokazatelja, uključujući i njen ugled među akademicima i poslodavcima. Na listi se mogu pronaći svi univerziteti širom sveta, a Univerzitet u Beogradu nalazi se ispod 1.000 najboljih u svetu, isto kao i Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu.

Masačusetski tehnološki institut (MIT)

Već devetu godinu zaredom MIT je svetski lider na rang listi univerziteta iz celog sveta. Savršene rezultate pokazuje po gotovo svim indikatorima, uključujući i akademsku reputaciju, odnos studenata i međunarodnih fakulteta. MIT je privatni istraživački univerzitet u Kembridžu u američkoj državi Masačusets. Sastoji se iz pet škola i jednog koledža sa 32 akademska odseka. Rad ovog univerziteta bazira se na naučnom i tehničkom istraživanju.

Univerzitet Stanford

Zadržao je svoju poziciju kao drugi među najprestižnijim u svetu i dobre rezultate ima zahvaljujući svojoj akademskoj reputaciji i popularnosti među poslodavcima. Univerzitet Liland Stanford Džunior, poznatiji kao Stanford, privatni je univerzitet u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama i nalazi se u neposrednoj blizini Silicijumske doline, a čuven je, osim po svojoj akademskoj jačini, i po bogatstvu.

Univerzitet Harvard

Još jednu godinu Harvard ostaje na trećoj poziciji, ali je prvi kada je u pitanju reputacija među poslodavcima i u akademskom svetu. Osnovan 1636. godine u Kembridžu u saveznoj državi Masačusets, privatni univerzitet Harvard najstarija je akademska institucija koja još uvek deluje u SAD. Predstavlja jedan od osam univerziteta koji čine Ligu bršljana. Nazvan po svešteniku Džonu Harvardu, ovo je jedan od najboljih univerziteta u svetu i godišnje iznedri mnoštvo naučnika, pisaca i političara, koji se kasnije proslave.

Kalifornijski tehnološki institut (Caltech)

Uspevši se za jedno mesto na ovogodišnjoj rang listi, Caltech se našao na četvrtom mestu najprestižnijih univerziteta u svetu pre svega zahvaljujući perfektnim rezultatima kada su u pitanju međunarodni fakulteti. Kalifornijski tehnološki institut je privatni istraživački univerzitet sa sedištem u Pasadeni u Kaliforniji. Poznat je po svojoj snazi u prirodnim naukama i inženjerstvu.

Univerzitet u Oksfordu
Foto: Pixabay.com / Univerzitet u Oksfordu

Univerzitet u Oksfordu

Najstariji univerzitet u anglofonskom svetu nalazi se u južnoj Engleskoj i ove godine pao je za mesto niže na rang listi najboljih univerziteta, te je sada peti u svetu. Datum osnivanja univerziteta nije lako utvrditi, ali postoje svedočanstva da se tamo odvijala nastava još u 11. veku. Univerzitet se sastoji od 38 nezavisnih koledža i šest stalnih privatnih verskih škola (sa statusom ispod statusa koledža). Univerzitet se naglo razvio počev od 1167. godine, kada je engleskim studentima zabranjeno pohađanje nastave na Univerzitetu u Parizu. Posle sukoba između studenata i lokalnog naroda 1209, neki od profesora su pobegli na severozapad u grad Kembridž, gde su osnovali Univerzitet u Kembridžu. Od tog vremena su ova dva univerziteta veliki rivali. Godine 2007. Univerzitet je raspolagao sa 3,6 milijardi funti, imao je 19.486 studenata, od čega 7.380 postdiplomaca.

ETH Cirih (Swiss Federal Institute of Technology)

Švajcarski tehnički univerzitet u Cirihu ETH, zadržavajući svoju poziciju kao šesti na rang listi najboljih univerziteta u svetu, ponovo je najviše rangirana institucija u kontinentalnoj Evropi, pre svega zahvaljujući odličnim rezultatima kada je u pitanju citiranje, odnosno, uticaj sprovedenih istraživanja na ovom univerzitetu. Osnovan je 1855. godine pod imenom „švajcarski politehnikum“, pod kojim je i danas poznat. Glavna zgrada ETH Cirih nalazi se u samom centru grada, dok su dalji objekti u kampusu u Hongerbergu na kraju grada.

Univerzitet Kembridž

Nalazi se na sedmom mestu na listi najprestižnijih univerziteta po više osnova. Sa sedištem u gradu Kembridžu u istočnoj Engleskoj, to je drugi najstariji anglofonski univerzitet na svetu koji radi neprekidno od osnivanja. Njegovo ime se nekada označava sa: Cantab. što potiče od latinskog imena grada Kembridž: Cantabrigia, Cantabrigiensis. Moto univerziteta je: „Hinc lucem et pocula sacra“, što na latinskom znači „Odavde svetlost i dragoceno znanje“.

Imperijalni koledž u Londonu

Pomerivši se za jedno mesto gore, Imperijalni koledž u Londonu sada je najbolje rangirana institicija u glavnom gradu Velike Britanije i ima međunarodnu reputaciju na poljima predavanja i istraživanja. Imperial, kako ga takođe nazivaju, posvećen je razvoju sledeće generacije istraživača, naučnika i akademika kroz saradnju u svim disciplinama i predstavlja multidisciplinarni prostor za obrazovanje, istraživanje, prevođenje i komercijalizaciju, koristeći nauku i inovacije za rešavanje globalnih izazova.

Univerzitet u Čikagu

Ovaj privatni univerzitet popeo se za jedno mesto ove godine i ima veliku reputaciju u akademskim krugovima. Nalazi se u Hajd Parku, delu Čikaga, u Ilinoisu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovao ga je 1890. naftni tajkun Džon D. Rokfeler (John D. Rockefeller), ali kao dan svog osnivanja Univerzitet slavi 1. jul 1891. godine, kada je Vilijam Rejni Harper (William Rainey Harper) postao njegov prvi predsednik i prvi član osoblja. Prva predavanja na ovom Univerzitetu održana su 1. oktobra 1892. godine.

Londonski univerzitetski koledž (UCL)

Iako je ovaj javni istraživački univerzitet u Londonu u Engleskoj pao ove godine za dva mesta niže, i dalje se nalazi u top 10 najprestižnijih univerziteta sveta. Sastavni je deo decentralizovanog Univerziteta u Londonu. Smatra se jednim od najvećih centara za postdiplomske (master i doktorske) studije u Ujedinjenom Kraljevstu po broju studenata. Institucija je osnovana 1826. godine kao prvobitni nosilac naziva Univerzitet u Londonu i kao prvi univerzitet u gradu. Londonski univerzitetski koledž bio je i prvi potpuno sekularni univerzitet u Engleskoj, koji je upisivao studente bez obzira na njihovu versku pripadnost ili pol.

Najbolji svetski univerziteti 2021
Izvor: topuniversities.com

  • Anna

    18.3.2021 #1 Author

    Sve je oštrija konkurencija među univerzitetima. Utešno je da se Univerzitet u Beovradu našao na ovoj listi, ali je i poražavajuće da je ispod 1000. mesta

    Odgovori

  • NINICA

    5.11.2022 #2 Author

    Jake konkurencije izmedju univerziteta!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...