PRVO SUĐENJE BIVŠEM PREDSEDNIKU U ISTORIJI SAD

Tramp optužen za podsticanje nasilja, preti mu zabrana novog kandidovanja

SvetVesti

10.2.2021 08:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

Tramp optužen za podsticanje nasilja, preti mu zabrana novog kandidovanja Tramp optužen za podsticanje nasilja, preti mu zabrana novog kandidovanja
Suđenje za opoziv (impičment) bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu (Donald Trump) započelo je u utorak u Senatu. To je prvo suđenje bivšem predsedniku u... Tramp optužen za podsticanje nasilja, preti mu zabrana novog kandidovanja

Suđenje za opoziv (impičment) bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu (Donald Trump) započelo je u utorak u Senatu. To je prvo suđenje bivšem predsedniku u istoriji SAD, a menadžeri za impičment terete ga da je svojim govorom 6. januara podstakao upad demonstranata, svojih pristalica, u zgradu Kongresa. Tom prilikom poginulo je pet osoba, uključujući jednog policajca.

Vodeći menadžer za impičment, senator Džejmi Raskin (Jamie Raskin) otvorio je suđenje prikazivanjem video snimaka sa Trampovim govorom i nasilnom akcijom demonstranata, uključujući njihovu tuču sa policijom i evakuaciju kongresmena i zaposlenih. Tramp je suočen sa optužbom za „podsticanje pobune“ u napadu na Kapitol, prenosi ABC News.

Predstavnički dom Kongresa glasao je za opoziv Trampa 13. januara, a on je jedini američki predsednik u istoriji protiv kojeg je dva puta podnet zahtev za impičment. Američki mediji navode da će Tramp verovatno biti oslobođen optužbi, jer je demokratama potrebna podrška najmanje 17 republikanskih senatora da bi izglasali osudu. Senat je sa 56 glasova „za“ i 44 „protiv“ izglasao da je suđenje po Ustavu, što znači da je šestoro republikanaca glasalo „za“.

Na početku suđenja u utorak senatori su glasali 89-11 za rezoluciju kojom se utvrđuju pravila postupka, pre nego što su prešli na četvoročasovnu raspravu o ustavnosti suđenja za impičment bivšem predsedniku. Pomoćnici menadžera impičmenta rekli su novinarima da demokrate planiraju da iznesu dokaze „koje niko ranije nije video“.

Trampovi advokati i menadžeri za impičment prehodno su izneli svoje argumente u predpretresnim pravnim izveštajima. Advokati bivšeg predsednika tvrde da demokrate pokušavaju da „ućutkaju političkog protivnika“ i insistiraju da je suđenje predsedniku koji je napustio funkciju neustavno. Oni pozivaju Senat da odbaci zahtev za impičment.

Trampovi branioci odbacili su prošle nedelje zahtev demokrata za njegovo svedočenje, navodeći da je to „trik za odnose s javnošću“, dok su demokrate predstavljanje optužnice zaključili izbrisanim tvitom bivšeg predsednika koji je objavio dok je trajala pobuna. On je u njemu poručio da su događaji pred Kapitolom posledica oduzimanja „svete pobede“ na predsedničkim izborima, preneo je CNN.

Ukoliko ga Senat bude proglasio krivim, onda bi to moglo da znači i Trampovu eliminaciju iz konkurencije za predsedničku kandidaturu 2024. Osim toga, Tramp bi izgubio pravo na predsedničku penziju, pravo na troškove putovanja u iznosu od milion evra godišnje, kao i pravo na doživotnu zaštitu tajnih službi. Suđenje se nastavlja u sredu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...