TRAMPOV PLAN POKRETANJA AMERIČKE EKONOMIJE Od 1. maja smanjenje ograničenja

IzdvajamoSvetVesti

17.4.2020 09:45 Autor: Julijana Vincan 0

TRAMPOV PLAN POKRETANJA AMERIČKE EKONOMIJE Od 1. maja smanjenje ograničenja TRAMPOV PLAN POKRETANJA AMERIČKE EKONOMIJE Od 1. maja smanjenje ograničenja
Američki predsednik Donald Tramp poručio je guvernerima saveznih država da mogu da od 1. maja ili ranije počnu da smanjuju restrikcije uvedene zbog epidemije... TRAMPOV PLAN POKRETANJA AMERIČKE EKONOMIJE Od 1. maja smanjenje ograničenja

Američki predsednik Donald Tramp poručio je guvernerima saveznih država da mogu da od 1. maja ili ranije počnu da smanjuju restrikcije uvedene zbog epidemije korona virusa i dodao da neće pokušavati da nametne svoju volju kada je reč o tome kada će ponovo otvoriti prodavnice i škole i vratiti svakodnevni život u normalu.

„Sami ćete donositi odluku. Bićemo uz vas i ponovo ćemo otvoriti našu zemlju i pustiti je da radi. Ljudi žele da počnu da rade“, rekao je Tramp u telefonskom razgovoru s guvernerima, prenosi New York Times. On je naveo da ima 29 država koje bi mogle uskoro da se otvore.

„Neki od vas su u veoma dobrom stanju i možete da se brzo otvorite i ako želite, prema preporukama, da to uradite pre 1. maja. Ako, s druge strane, hoćete da sačekate, i to je prihvatljivo“, naveo je Tramp. Program je nazvao „Otvoriti Ameriku ponovo“.

Da bi se otvorila ekonomija, stručnjaci su naveli i nekoliko preduslova, a to je da u određenoj državi ili regionu broj slučajeva ili zabeleženih simptoma Covida-19 i respiratornih oboljenja opada u 14 poslednjih dana. Takođe, bolnice bi u tim regijama trebalo da budu rasterećene, a zdravstvenim radnicima i stanovništvu dostupni testovi. „Ako se virus vrati na jesen, kao što kazu stručnjaci, imamo strategiju kako da reagujemo brzo“, kaže Tramp.

Plan za otvaranje ekonomije ima tri faze. Za sve faze, ostaju preporuke: da se peru ruke, da se lice pokrije i ne dira, da se obavlja dezinfekcija, meri temperatura, održava socijalna distanca i da osobe koje osećaju da su prehlađene, ostanu kod kuće.

Prva faza

U ovoj fazi kod kuće i dalje ostaju rizične kategorije, a u javnosti se održava socijalna distanca. Izbegava se okupljanje više od 10 ljudi, kao i putovanja. Poslodavcima se preporučuje da se nastavi rad od kuće gde god je to moguće. Škole koje su zatvorene, ostaju zatvorene, a posete domovima za stare i dalje zabranjene. Velika okupljanja, poput izlaska u restorane, mogu da se održavaju uz socijalnu distancu, a i teretane mogu isto da se otvore.

Druga faza

U ovoj fazi, rizične kategorije bi i dalje ostale kod kuće i na javnim mestima bi se održavala socijalna distanca. Izbegavala bi se okupljanja više od 50 osoba, ali putovanja mogu da se nastave. Poslodavcima se sugeriše da nastave rad od kuće i da zatvore zajedničke prostorije, prenosi Glas Amerike. Škole i obdaništa bi se otvorila, ali bi ostale zabranjene posete domovima za brigu o starima. Veliki događaji mogu da se održavaju, ali pod umerenijim regulativama o održavanju socijalne distance.

Treća faza

Rizične kategorije mogu da izlaze napolje, ali uz poštovanje socijalne distance. Oni koji imaju veći rizik od oboljenja, treba što manje da budu u gužvama. Poslodavci bi mogli da nastave posao u sedištima, zaposleni bi mogli da se vrate u zgradu.

Na pitanje da li bi četvrta faza podrazumevala odlazak na koncerte i sportske događaje, Tramp je odgovorio da je razgovarao sa komesarima liga skoro svih sportova i da su oni spremni. „Mnogi će početi bez gledalaca i samo za televiziju, kao u stara vremena. Posle će uvesti publiku koja će sedeti odvojeno“, rekao je Tramp.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...