u prvih devet meseci ove godine

Trgovinska razmena Srbije i Turske porasla 37,9 odsto

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSvetVesti

25.11.2021 16:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Trgovinska razmena Srbije i Turske porasla 37,9 odsto Trgovinska razmena Srbije i Turske porasla 37,9 odsto
Srbija je interesovanje turskih investitora privukla strateškom lokacijom u samom centru Beograda, povoljnim poslovnim okruženjem, kvalifikovanom radnom snagom, konkurentnim operativnim troškovima i podsticajima za... Trgovinska razmena Srbije i Turske porasla 37,9 odsto

Srbija je interesovanje turskih investitora privukla strateškom lokacijom u samom centru Beograda, povoljnim poslovnim okruženjem, kvalifikovanom radnom snagom, konkurentnim operativnim troškovima i podsticajima za investicije, izjavila je savetnica za trgovinu u Ambasadi Turske u Beogradu Gulčinaj Mumdžu, saopštila je u četvrtak Privredna komora Srbije.

Mumdžu je navela da su investicije Turske u Srbiji 2011. godine vredele samo milion dolara, dok je ove godine ta cifra dostigla 250 miliona, te da je trgovina između dve zemlje u stalnom porastu.

U prilog tome govori i činjenica da je u 2020. godini obim spoljnotrgovinske razmene iznosio rekordnih 1,5 milijardi dolara, čemu je značajno doprineo Sporazum o slobodnoj trgovini.

Prema podacima Zavoda za statistiku Turske, za prvih devet meseci ove godine trgovina Turske sa Srbijom je porasla za 37,9 odsto i iznosila je 1,4 milijarde dolara, prenosi Tanjug.

U Srbiji posluje više od 1.300 preduzeća sa turskim kapitalom a preduzeća iz ove zemlje su najprisutnija u tekstilnoj, automobilskoj, građevinskoj i mašinskoj industriji, bankarstvu, turizmu.

Priliku za nova ulaganja vide u oblasti energetike, hotelijerstva, poljoprivrede i stočarstva.

Iz Ambasade Turske kažu da su spremni da i u narednom periodu učestvuju u projektima modernizacije infrastrukture u Srbiji i da su odlučni da obim spoljnotrgovinske razmene u ovoj godini povećaju na dve milijarde dolara, a kasnije i na pet.

Mumdžu je ocenila da je saradnja sa Vladom Srbije i Privrednom komorom Srbije uspešna, navodeći da je važno da se aktivira i Mešovita tursko-srpska privredna komora osnovana 2017. godine.

Turska u Srbiju najviše izvozi tekstil, proizvode iz automobilske i mašinske industrije, belu tehniku, gvožđe i čelik, kao i sveže voće i povrće, a iz naše zemlje uvozi gume, duvan, bakar i plastiku i proizvode iz mašinske industrije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...