TRGOVINSKI DEFICIT PREMAŠIO MILIJARDU EVRA Srbija i dalje najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore

RegionVesti

2.9.2020 13:07 Autor: Ljiljana Begović 0

TRGOVINSKI DEFICIT PREMAŠIO MILIJARDU EVRA  Srbija i dalje najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore TRGOVINSKI DEFICIT PREMAŠIO MILIJARDU EVRA  Srbija i dalje najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore
Ukupna spoljnotrgovinska razmena Crne Gore od početka godine do kraja jula iznosila je 1,4 milijarde evra i pala je za 300 miliona ili 17,8... TRGOVINSKI DEFICIT PREMAŠIO MILIJARDU EVRA  Srbija i dalje najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Crne Gore od početka godine do kraja jula iznosila je 1,4 milijarde evra i pala je za 300 miliona ili 17,8 odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku (Monstat).

Izvoz Crne Gore je u periodu januar-jul bio vredan 200 miliona evra, dok je uvoz iznosio 1,22 milijarde evra, što znači da je trgovinski deficit za samo sedam meseci premašio milijardu evra.

U odnosu na isti period lani, izvoz je pao za 12,5 odsto, dok je uvoz potonuo za 18,7 procenata.

Najveću trgovinsku razmenu u ovom periodu Crna Gora je imala sa Srbijom, u ukupnom iznosu od 285 miliona evra, što čini 20 odsto ukupne crnogorske trgovine sa svetom. U istom periodu prošle godine, trgovinska razmena sa Srbijom vredela je 343 miliona evra.

Foto: Pixabay.com

Crna Gora je u posmatranom period uvezla iz Srbije robu u vrednosti 236 miliona evra, a izvezla za 50 miliona evra, što je 25 odsto njenog ukupnog izvoza. Posle Srbije najveća trgovinska razmena je s Kinom, odakle je uvezeno robe za 122 miliona, a izvezeno za 13 miliona evra. Sledi Nemačka sa 121 milion evra robne razmene, od čega je uvoz iz te države iznosio 111 miliona, a izvoz 10 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena je, do marta ove godine bila na istom nivou kao i prošle godine, da bi zatim usledio veliki pad što se poklapa s izbijanjem epidemije virusa korona u Crnoj Gori.

Samo u julu uvoz je vredeo 180 miliona evra, dok je u istom mesecu 2019. iznosio 250 miliona evra.

Najveći pad izvoza bio je u maju, kada je iznosio svega 18 miliona evra, dok je u istom mesecu prošle godine bio vredan 30 miliona.

Na pad trgovinske razmene uticalo je smanjenje privrednih aktivnosti, uvođenje zabrane rada u pojedinim delatnostima, ograničenja u saobraćaju i drastičan pad turističke posete, pišu Vijesti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...