TRKA ZA VAKCINOM I BRZIM TESTOVIMA Rastu akcije američkih farmaceutskih kompanija

SvetVesti

31.3.2020 15:42 Autor: Julijana Vincan 0

TRKA ZA VAKCINOM I BRZIM TESTOVIMA Rastu akcije američkih farmaceutskih kompanija TRKA ZA VAKCINOM I BRZIM TESTOVIMA Rastu akcije američkih farmaceutskih kompanija
Dve američke zdravstvene kompanije donele su novu nadu u borbi protiv korona virusa. Johnson & Johnson najavili su razvoj potencijalne vakcine koja bi mogla... TRKA ZA VAKCINOM I BRZIM TESTOVIMA Rastu akcije američkih farmaceutskih kompanija

Dve američke zdravstvene kompanije donele su novu nadu u borbi protiv korona virusa. Johnson & Johnson najavili su razvoj potencijalne vakcine koja bi mogla da bude dostupna početkom sledeće godine, a Abbott Laboratories da će lansirati opremu za testiranje ljudi na virus Covid-19, koja bi mogla da smanji dužinu trajanja testiranja na pet minuta za pozitivan rezultat i 13 minuta za negativan.

Kompanija J&J u ponedeljak je saopštila da je identifikovala kandidata za vakcinu i da se udružila sa američkom Vladom, kako bi uložila milijardu dolara u razvoj vakcine, očekujući da će početi testiranje na ljudima do septembra. Iz kompanije Abbott je stigla najava dok su se zemlje borile da nabave dovoljno brze i tačne testove, kako bi dijagnostifikovale veće brojeve svog stanovništva. Uz rasprostranjenije testiranje, nada je da će se ublažiti drakonske mere zaštite.

Test se izvodi na prenosivoj platformi kompanije, koja je u SAD najrasprostranjeniji uređaj za molekularno testiranje. Abbott je rekao da će ove nedelje test početi distribucija novog testa zdravstvenim radnicima u lekarskim ordinacijama, klinikama za hitnu negu i hitnim službama. U međuvremenu, akcije u Abbottu porasle su za 7,2 odsto. Robert Ford, predsednik Abbott-a, rekao je da će uređaj pomoći lekarima da vrše testiranja „izvan tradicionalnih zidova bolnice u žarištima izbijanja“.

Dve najave, koje su dovele do rasta deonica u obe kompanije, poslednje su u ogromnoj mobilizaciji globalnih zdravstvenih grupa i Vlada za borbu protiv virusa, koji je do sada odneo više od 35.000 života i zatvorio čitave zemlje. J&J je prva velika farmaceutska kompanija koja je u januaru ušla u trku za vakcinu. Od tada kompanije Sanofi, GSК i Pfizer počinju da se takmiče, iako nijedna od njih još nije testirala svoje potencijalne vakcine na ljudima.

Ako rana ispitivanja dobro prođu, kompanija je saopštila da bi vakcina mogla biti dostupna početkom 2021. godine i da bi se mogla koristiti uz odobrenje za hitnu upotrebu. Akcije u J&J sada su porasle za 7,9 odsto.

Dok se J&J usmerila na kandidata za vakcinu daleko brže nego inače, ona i dalje stoji iza bostonske biotehničke kompanije Moderna. Кandidat Moderne bio je spreman pre više od mesec dana i započeto je testiranje na ljudima u martu, šest meseci pre nego što je J&J planirao za svoju potencijalnu vakcinu. Moderna je oborila rekorde osmislivši potencijalnu vakcinu za samo 42 dana, koristeći svoju platformu koja može brzo da se prilagodi genetskom nizu virusa.

Aleks Gorski (Alex Gorsky), predsedavajući i izvršni direktor kompanije J&J, rekao je da je potencijalna vakcina izgrađena na decenijskim istraživanjima i milijardama dolara ulaganja. Iako je možda sporija od Moderne u ispitivanju na ljudima, Gorski je naglasio sposobnost njegove kompanije, najveće svetske zdravstvene grupe, da proširi proizvodnju kako bi obezbedio da svi imaju pristup vakcini. „Nismo u trci protiv Moderne ili bilo koje druge kompanije. U trci smo protiv korona virusa.“, rekao je on za Financial Times.

Pored širenja svog partnerstva sa američkom Agencijom za napredna istraživanja i razvoj biomedicinske industrije, poznatom kao Barda, na polju istraživanja i razvoja J&J ulaže mnogo, kako bi što pre povećao svoj proizvodni kapacitet, pripremajući se da proizvede milijardu doza do kraja 2021. godine.

Američki političari su zabrinuti da bi farmaceutske kompanije mogle profitirati od krize, čineći mnogima vakcine i lekove nedostupnim. Međutim, J&J je u ponedeljak obećao da će se vakcina prodavati „neprofitno“ tokom pandemije.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...