za doprinos u predviđanju globalnog zagrevanja i složenih fizičkih sistema

Trojici naučnika Nobelova nagrada za fiziku

LifestyleSvetVesti

5.10.2021 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs

Trojici naučnika Nobelova nagrada za fiziku Trojici naučnika Nobelova nagrada za fiziku
Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. godinu dobili su Šjukuro Manabe (Syukuro Manabe), Klaus Haselman (Klaus Hasselmann) i Đorđo Parizi (Giorgio Parisi). Trojica naučnika... Trojici naučnika Nobelova nagrada za fiziku

Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. godinu dobili su Šjukuro Manabe (Syukuro Manabe), Klaus Haselman (Klaus Hasselmann) i Đorđo Parizi (Giorgio Parisi). Trojica naučnika su dobili nagradu za revolucionarni rad na predviđanju globalnog zagrevanja i za razumevanje složenih fizičkih sistema, piše CNN.

Švedska kraljevska akademija je saopštila da je „pola nagrade pripalo japanskom naučniku Manabeu i Nemcu Haselmanu za fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantifikovanje promenljivosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrevanja“.

„Drugom polovinom“ priznanja nagrađen je Italijan Parizi za „otkriće međusobne povezanosti poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera“.

Ilustracija: Niklas Elmehed

Manabeov rad šezdesetih godina prošlog veka „postavio je temelje za razvoj trenutnih klimatskih modela“, dok je Haselman „stvorio model koji povezuje vreme i klimu“ deceniju kasnije, navodi se u saopštenju.

Parizijeva otkrića „omogućavaju razumevanje i opisivanje mnogo različitih i naizgled sasvim slučajnih složenih materijala i pojava“. To ne važi samo za fiziku, već i za druga područja, poput matematike, biologije, neuronauke i mašinskog učenja, dodaje se u saopštenju.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.