za doprinos u predviđanju globalnog zagrevanja i složenih fizičkih sistema

Trojici naučnika Nobelova nagrada za fiziku

LifestyleSvetVesti

5.10.2021 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Trojici naučnika Nobelova nagrada za fiziku Trojici naučnika Nobelova nagrada za fiziku
Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. godinu dobili su Šjukuro Manabe (Syukuro Manabe), Klaus Haselman (Klaus Hasselmann) i Đorđo Parizi (Giorgio Parisi). Trojica naučnika... Trojici naučnika Nobelova nagrada za fiziku

Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. godinu dobili su Šjukuro Manabe (Syukuro Manabe), Klaus Haselman (Klaus Hasselmann) i Đorđo Parizi (Giorgio Parisi). Trojica naučnika su dobili nagradu za revolucionarni rad na predviđanju globalnog zagrevanja i za razumevanje složenih fizičkih sistema, piše CNN.

Švedska kraljevska akademija je saopštila da je „pola nagrade pripalo japanskom naučniku Manabeu i Nemcu Haselmanu za fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantifikovanje promenljivosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrevanja“.

„Drugom polovinom“ priznanja nagrađen je Italijan Parizi za „otkriće međusobne povezanosti poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera“.

Ilustracija: Niklas Elmehed

Manabeov rad šezdesetih godina prošlog veka „postavio je temelje za razvoj trenutnih klimatskih modela“, dok je Haselman „stvorio model koji povezuje vreme i klimu“ deceniju kasnije, navodi se u saopštenju.

Parizijeva otkrića „omogućavaju razumevanje i opisivanje mnogo različitih i naizgled sasvim slučajnih složenih materijala i pojava“. To ne važi samo za fiziku, već i za druga područja, poput matematike, biologije, neuronauke i mašinskog učenja, dodaje se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...