TRŽIŠTE NEKRETNINA U SLOVENIJI STABILNO Uprkos smanjenom trgovanju, rastu cene stambenih objekata

NekretnineNovacRegionVesti

23.11.2020 09:44 Autor: Marija Jovanović 0

TRŽIŠTE NEKRETNINA U SLOVENIJI STABILNO Uprkos  smanjenom trgovanju, rastu cene stambenih objekata TRŽIŠTE NEKRETNINA U SLOVENIJI STABILNO Uprkos  smanjenom trgovanju, rastu cene stambenih objekata
Pandemija korona virusa odrazila se i na tržište nekretnina u Sloveniji. Uprkos zastoju u trgovanju nekretninama i smanjenom broju transakcija, ova zemlja istovremeno beleži... TRŽIŠTE NEKRETNINA U SLOVENIJI STABILNO Uprkos  smanjenom trgovanju, rastu cene stambenih objekata

Pandemija korona virusa odrazila se i na tržište nekretnina u Sloveniji. Uprkos zastoju u trgovanju nekretninama i smanjenom broju transakcija, ova zemlja istovremeno beleži stalni rast cena kuća.

Kako pokazuje polugodišnji izveštaj Geodetske uprave, nakon zastoja u maju, tržište nekretnina oživelo je već u julu kada se vratilo na nivo pre pandemije. Uprkos manjem broju transakcija, cene stambenih objekata zadržale su vrednost, pa čak i porasle u sledećim mesecima. Prolećni talas epidemije samim tim nije uticao na trend rasta cena stambenih nekretnina, a trgovanje je zaustavljeno samo tokom državne obustave rada.

Foto: Pixabay.com

Istovremeno, kako se očekivalo, tržište komercijalnih nekretnina se smanjilo. Ono se, nakon prolećnog zatvaranja, nije oporavilo u istoj meri kao tržište stanova. Broj izvršenih prodaja komercijalnih nekretnina ostao je ispod nivoa i nakon ponovnog otvaranja, ističe se u izvešću. Za razliku od nekretnina, cene komercijalnih nepokretnosti, takođe su više ili manje stagnirale u prvoj polovini godine, prenosi Seebiz.

Period prvog talasa epidemije pratio je optimizam, ipak, ostaje nejasno kako će tržište odgovoriti na trenutni nalet krize. Trajanje trenutnog, drugog talasa krize, koji je izazvala epidemija korona virusa, imaće veliki uticaj na tržište nekretnina, ali će i važnu ulogu imati i kupovna moć i kreditna sposobnost građana i preduzeća.

Građevina, kredit, ulaganje
Foto: Pixabay.com

Geodetska uprava ne očekuje iznenadnu krizu na tržištu nekretnina jer bi cene mogle padati nekoliko godina nakon prilagođavanja novim tržšnim uslovima. Slična situacija dogodila se i nakon krize 2008. godine, kada su cene dotakle dno tek 2014. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...