TURIZAM U REGIONU NA IVICI PROPASTI Oporavak zavisi od trajanja epidemije

BiznisRegionTurizamVesti

27.3.2020 16:03 Autor: Ljiljana Begović 0

TURIZAM U REGIONU NA IVICI PROPASTI Oporavak zavisi od trajanja epidemije TURIZAM U REGIONU NA IVICI PROPASTI Oporavak zavisi od trajanja epidemije
Male zemlje na Balkanu i Južnom Kavkazu su, prema prvim procenama, najviše izložene očekivanom padu prihoda od turizma ove godine jer pandemija korona virusa zaustavlja... TURIZAM U REGIONU NA IVICI PROPASTI Oporavak zavisi od trajanja epidemije

Male zemlje na Balkanu i Južnom Kavkazu su, prema prvim procenama, najviše izložene očekivanom padu prihoda od turizma ove godine jer pandemija korona virusa zaustavlja međunarodna i domaća putovanja. U nekoliko zemalja u tim regijama turizam čini neke od najvećih udela BDP na širem području srednje, istočne i jugoistočne Evrope i Evroazije, po globalnom istraživanju Svetskog udruženja za putovanja i turizam (WTTC) .

Turizam je, uzimajući u obzir direktne i indirektne rezultate, u Gruziji iznosio 31 odsto BDP, a oko četvrtine u Albaniji (26,2 odsto), Hrvatskoj (25 odsto) i Crnoj Gori (23,7 odsto).

Ekonomisti koji pokušavaju da daju prognoze priznaju da projekcije rasta za ovu godinu zavise od toga da li će se mere zatvaranja ukinuti dovoljno brzo da bi se u drugom tromesečju moglo doći do normalne ekonomske aktivnosti ili će trenutna situacija potrajati mesecima.

U zemljama gde turizam čini velik udio u BDP, vlade nastoje da ciljaju na industriju prilikom izrade podsticajnih ekonomskih planova za pokušaj ublažavanja posledica pandemije. Na primer, u Hrvatskoj paket podsticaja vredan oko četiri milijarde evra odobren je početkom marta i uključuje mere za podršku kompanijama u turističkoj industriji, kao i onima namenjenim ekonomiji u celini.

Omiljena destinacija srpskih turista, Grčka, zatvorila je sve hotele sredinom marta. Grčka komora hotelijera procenila je da će gubici u turističkoj sezoni od korona virusa biti oko 522 miliona evra. Ali ne treba gubiti nadu. Početak marta i kraj epidemije korona virusa u Kini, doveo je do povećanja popunjenosti hotela da bi do sredine ovog meseca hotelski kapaciteti u Kini dosegli prosečnu popunjenost iznad 20 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...