Posledice Erdoganovih pretnji zapadnim ambasadorima

Turska lira na rekordno niskom nivou

BankeNovacSvetVesti

25.10.2021 16:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Turska lira na rekordno niskom nivou Turska lira na rekordno niskom nivou
Turska lira oslabila je za 1,6 odsto i pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar u ranoj trgovini u ponedeljak, nakon što... Turska lira na rekordno niskom nivou

Turska lira oslabila je za 1,6 odsto i pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar u ranoj trgovini u ponedeljak, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da je naredio proterivanje ambasadora SAD i još devet zapadnih zemalja.

Turska valuta već je dosegla rekordno niske vrednosti prošle nedelje nakon što je tamošnja centralna banka (CBRT) smanjila svoju kamatnu stopu za 200 baznih poena uprkos rastućoj inflaciji, što su ekonomisti i opozicioni političari ismejali kao apsurd, prenosi Aljazeera.

Lira je u nedelju posle podne dostigla najnižu vredsnost svih vremena, a bankari su taj događaj pripisali Erdoganovoj izjavi, koju je dao dan ranije.

Lira je ove godine oslabila za oko 24 odsto, što je najgori rezultat na tržištima u razvoju. Analitičari ocenjuju da CBRT neće smeti da poveća kamatne stope, nego veruju da će jedina njihova odbrana od inflacije biti trošenje deviznih rezervi.

Izvor: Capital Economics

Erdogan je u subotu rekao da je svom Ministarstvu spoljnih poslova rekao da protera ambasadore koji su tražili oslobađanje biznismena i filantropa Osmana Kavale, koji je u zatvoru četiri godine bez osude. Do nedelje posle podne nije bilo nagoveštaja da je Ministarstvo izvršilo predsednikovu zapovest.

Eventualno proterivanje američkog i ostalih ambasadora stvorilo bi najdublji razdor u Erdoganovim odnosima sa Zapadom za 19 godina koliko se on nalazi na vlasti.

Kriza se zaoštrila 18. oktobra kada su ambasade Nemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Norveške, Švedske, SAD, Kanade i Novog Zelanda izdale zajedničko saopštenje u kome su pozvale na puštanje Kavale na slobodu. On se od 2017. godine nalazi u zatvoru zbog navodne umešanosti u neuspeli puč u Turskoj 2016. godine, prenosi CGTN.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...