privrednici iz istanbula žele "eru pandemije da pretvore u eru dobitka"

Turska najavila proizvodnju tekstila vrednog 12 milijardi dolara

BiznisBolji posaoSvetVesti

27.5.2021 19:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska najavila proizvodnju tekstila vrednog 12 milijardi dolara Turska najavila proizvodnju tekstila vrednog 12 milijardi dolara
Kako se globalna ekonomija oporavlja od pandemije, turska tekstilna industrija nada se pokretanju saradnje sa međunarodnim kompanijama i brendovima kako bi premašila proizvodni kapacitet... Turska najavila proizvodnju tekstila vrednog 12 milijardi dolara

Kako se globalna ekonomija oporavlja od pandemije, turska tekstilna industrija nada se pokretanju saradnje sa međunarodnim kompanijama i brendovima kako bi premašila proizvodni kapacitet od 100 milijardi dolara, prenosi Fibre 2 Fashion.

Turska je peti najveći svetski proizvođač tekstila i očekuje da će 2021. godine proizvesti ovog materijala u vrednosti od 12 milijardi dolara – odnosno 30 milijardi dolara, ako se u istu kategoriju uračuna i proizvedena odeća.

Proizvodni kapacitet turske industrije tekstila i odeće u vrednosti od 90 milijardi dolara može se povećati zahvaljujući opremljenom savremenom proizvodnom infrastrukturom i kvalifikovanom radnom snagom, navodi se u saopštenju za štampu Istanbulskog udruženja izvoznika tekstila i sirovina.

Turski tekstilni sektor trenutno zapošljava više od milion kvalifikovane radne snage.

„Oporavak međunarodne trgovine nudi ogromne mogućnosti za saradnju između turskih tekstilnih firmi i stranih partnera“, izjavio je predsednik ovog istanbulskog udruženja, Ahmet Oksuz (Ahmet Öksüz). On je rekao da uspostavljanjem odnosa u kojima su svi na dobitku, turski proizvođači tekstila žele „eru pandemije da pretvore u eru dobitka“.

„Domaći tekstilni sektor može se pohvaliti nizom vrhunskih završenih poslova, koji su se već pokazali na globalnom tržištu”, istakao je Oksuz.

Zamah na polju tehničkog tekstila poslednjih godina, impresivni proizvodni kapaciteti sektora i strateški položaj Turske, između Evrope i Azije, omogućavaju potencijalna partnerstva koja bi mogla dodatno da se odrazi na trgovinske podatke zemlje.

„To je izuzetno dinamičan sektor, koji karakteriše duh inovacija i preduzetništva“, navodi Oksuz.

Zahvaljujući sporazumu o carinskoj uniji između Turske i Evropske unije koji je stupio na snagu 1996. godine, turska tekstilna industrija je u potpunosti usklađena sa standardima i normama EU, podseća Fibre 2 Fashion.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...