TURSKA POVEĆAVA CARINE I OTEŽAVA UVOZ ROBE Vlada daje prednost domaćoj proizvodnji

SvetU fokusuVesti

21.5.2020 11:54 Autor: Ljiljana Begović 0

TURSKA POVEĆAVA CARINE I OTEŽAVA UVOZ ROBE Vlada daje prednost domaćoj proizvodnji TURSKA POVEĆAVA CARINE I OTEŽAVA UVOZ ROBE Vlada daje prednost domaćoj proizvodnji
Turska će otežati uvoz roba, osim strateških proizvoda i onih koji se ne mogu proizvesti na domaćem tržištu, izjavio je ministar finansija Berat Albajrak (Berat... TURSKA POVEĆAVA CARINE I OTEŽAVA UVOZ ROBE Vlada daje prednost domaćoj proizvodnji

Turska će otežati uvoz roba, osim strateških proizvoda i onih koji se ne mogu proizvesti na domaćem tržištu, izjavio je ministar finansija Berat Albajrak (Berat Albayrak), nakon što je Ankara uvela dodatne carine na stotine proizvoda.

„Uvoz neće biti lak, prednost dajemo domaćoj proizvodnji“, kazao je turski ministar i najavio da će Ankara provoditi dugoročne programe sufinansiranja za industrijski sektor.

Ankara je uvela dodatne carine do 30 posto na uvoz više od 800 proizvoda, uključujući mašine za rad i poljoprivredu, takođe je najavila i dodatne carine na desetine proizvoda do 30 posto.

Snažan pad izvoza tokom pandemije korona virusa doveo je do novih strahova zbog spoljnotrgovinskog bilansa Turske, dok je pad rezervi Centralne banke dodao zabrinutost zbog nemogućnosti Turske da servisira spoljni dug.

Foto:Pexels.com

Nove mere poručuju da se Turska okreće pritisku na uvoz kako bi kompenzovala rizike spoljnog duga, kao i korake prema „mekoj kontroli kapitala“, rekao je analitičar Džejson Tuvej (Jason Tuvey), prenosi portal MENAFN.

Turski trgovinski deficit povećao se u aprilu za 13,4 posto na 3,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz pao više od 40 posto.  Ministar finansija je takođe najavio i kako će Turska efikasnije sprovoditi transakcije sa drugim valutama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...