Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Turski ministar turizma veruje da još ima šanse da se broj novozaraženih u ovoj zemlji smanji

Turskoj preti krah ovogodišnje turističke sezone

BiznisEUTurizamVesti

4.5.2021 07:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Turskoj preti krah ovogodišnje turističke sezone Turskoj preti krah ovogodišnje turističke sezone
Turskom turističkom sektoru preti još jedna izgubljena sezona, pošto je zbog naglog rasta slučajeva obolelih od korona virusa, otkazano mnogo ranih rezervacija iz inostranstva,... Turskoj preti krah ovogodišnje turističke sezone

Turskom turističkom sektoru preti još jedna izgubljena sezona, pošto je zbog naglog rasta slučajeva obolelih od korona virusa, otkazano mnogo ranih rezervacija iz inostranstva, a Rusija, iz koje dolazi najveći broj turista u Tursku, čak je obustavila letove i upozorila građane na rizik putovanja u tu zemlju ovog leta.

U najnovijem pokušaju da smanji infekcije i spasi sezonu, predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) je prošle nedelje uveo lockdown u jednom delu zemlje do sredine maja, da evropske zemlje, kako je rekao, ne bi zaobišle Tursku kada ponovo budu otvorene plaže, restorani i putovanja, piše Reuters.

Devize koje strani gosti troše tokom boravka u ovoj zemlji, od presudnog su značaja za smanjenje velikog spoljnog duga Turske, a ti prihodi su opali za 65 posto prošle godine, kada je pandemija prvi put pogodila zemlju.

Turski ministar turizma Mehmet Ersoj (Mehmet Ersoy) izjavio je za Reuters da bi ove godine moglo da stigne 30 miliona stranih gostiju, dvostruko više nego lani, ukoliko lockdown uspe da smanji dnevni broj infekcija kovidom-19 na ispod 5.000, sa blizu 30.000 slučajeva poslednjih dana.

Međutim, turistički agenti, udruženja i hotelijeri kažu da strahuju da će ova godina biti tek malo bolja od prošle, pošto se Turska tokom drugog talasa epidemije našla, na kratko, na drugom mestu u svetu po dnevnom broju novozaraženih, baš kada je sezona počela, nakon čega se spustila na četvrto mesto.

Smatraju da „odluka o zaključavanju verovatno neće moći da spasi sezonu“, jer je doneta prekasno, te da će mnogo toga zavisiti od „last minute“ rezervacija.

Čak i ako ovo zatvaranje obori broj dnevnih slučajeva korona virusa na ispod 5.000 do kraja maja, kao što se Vlada Turske nada, veruje se da će biti potrebno vreme da druge zemlje uklone upozorenja o riziku od putovanja što, kažu, „znači da će verovatno biti izgubljen i jul“.

Broj kovid slučajeva u Turskoj je prošlog meseca premašio 60.000, zbog čega je pet glavnih turističkih tržišta ove zemlje – Rusija, Nemačka, Britanija, Bugarska i Iran – izdalo upozorenja na rizik od putovanja.

Turizam čini oko 12 procenata turske ekonomije i, prošle godine je bio najteže pogođen, iako su ograničenja vezana za koronu bila ukinuta već u junu.

Deficit tekućeg računa Turske je prošle godine skočio na 37 milijardi dolara, pošto su turisti u ovoj zemlji potrošili samo 12 milijardi dolara naspram rekordnih 35 milijardi dolara iz 2019. godine.

  • Anna

    4.5.2021 #1 Author

    Teško će uspeti ove godine da se oporave. Nisu dobro isplanirali otvaranje letovališta i granica. Grci su to mnogo bolje odradili.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...