Biznis.rs

U 2020. GODINI VIŠE REGISTROVANIH PRIVREDNIH DRUŠTAVA Za 25 odsto manje preduzetnika

AnalizaMoja firmaPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti 12.1.21. 14:49 Marija Jovanović 1

U 2020. GODINI VIŠE REGISTROVANIH PRIVREDNIH DRUŠTAVA Za 25 odsto manje  preduzetnika U 2020. GODINI VIŠE REGISTROVANIH PRIVREDNIH DRUŠTAVA Za 25 odsto manje  preduzetnika
Prema podacima iz Registra privrednih subjekata, na početku 2021. godine u Srbiji je ukupno registrovanih 400.646 aktivnih privrednih subjekata i to 121.690 privrednih društava... U 2020. GODINI VIŠE REGISTROVANIH PRIVREDNIH DRUŠTAVA Za 25 odsto manje  preduzetnika

Prema podacima iz Registra privrednih subjekata, na početku 2021. godine u Srbiji je ukupno registrovanih 400.646 aktivnih privrednih subjekata i to 121.690 privrednih društava i 278.956 preduzetnika.

Kako pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR), u 2020. je zabeležen porast u ukupnom broju registrovanih privrednih subjekata za 9.879 subjekata u odnosu na početak 2019. godine.

U 2020. godini je registrovano osnivanje 9.176 privrednih društava i 29.810 preduzetnika, što je za 19 privrednih društava više nego 2019. godine, ali i oko 25 odsto preduzetnika manje u poređenju sa 2019.

Sastanak i rad na laptopu
Foto: Unsplash.com

Prema delatnostima, najviše privrednih društava osnovanih u 2020. godini je registrovalo delatnosti: nespecijalizovana trgovina na veliko, računarsko programiranje, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta.

Zatim, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima.

Foto: Tanjug

Najviše preduzetnika registrovalo je delatnosti: restorani i pokretni ugostiteljski objekti, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, kao i drumski prevoz tereta.

Takođe, preduzetnici su registrovali i delatnosti poput održavanja i popravke motornih vozila, usluge pripremanja i posluživanja pića, specifičnih građevinskih radova,ali i računarsko programiranje, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje.

Iz Registra privrednih subjekata je prošle godine izbrisano 7.982 privredna društva i 22.052 preduzetnika. Po službenoj dužnosti obrisano je 5.797 društava, nakon sprovedenog postupka prinudne likvidacije, kao i 5.868 preduzetnika, prema zahtevu Narodne banke Srbije, zbog blokiranih poslovnih računa u neprekidnom trajanju duže od dve godine.

Poređenja radi, u 2019. godini je izbrisano 27.163 privredna društva i 23.593 preduzetnika, a po službenoj dužnosti je izbrisano 24.380 privrednih društava i 5.315 preduzetnika.

IT škola
Foto: Tanjug

Među obrisanim privrednim društvima najviše je bilo registrovano za delatnosti: nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, drumski prevoz tereta.

Zatim, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, trgovina automobilima i lakim motornim vozilima.

Među obrisanim preduzetnicima najviše je bilo registrovano za delatnosti: računarsko programiranje, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, taksi prevoz, usluge pripremanja i posluživanja pića, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, proizvodnja ostale odeće.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...