Republički zavod za statistiku objavio podatke o potrošačkim cenama

U aprilu nam je najviše poskupela hrana

SrbijaVesti

12.5.2021 21:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U aprilu nam je najviše poskupela hrana U aprilu nam je najviše poskupela hrana
Inflacija je u aprilu iznosila 1,1 odsto, a ako se podaci uporede sa istim mesecom prošle godine, potrošačke cene veće su za 2,8 odsto,... U aprilu nam je najviše poskupela hrana

Inflacija je u aprilu iznosila 1,1 odsto, a ako se podaci uporede sa istim mesecom prošle godine, potrošačke cene veće su za 2,8 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U aprilu, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama: hrana i bezalkoholna pića (2,6 odsto), odeća i obuća (1,7 odsto), transport (jedan odsto) i rekreacija i kultura (0,2 odsto).

Rast cena zabeležen je i u grupama: stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, alkoholna pića i duvan, zdravstvo, nameštaj, pokućstvo i restorani i hoteli – za po 0,1 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Kako predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Danas, “od procenta poskupljenja mnogo je  bitnije šta se nalazi u potrošačkoj korpi, jer ono što je donedavno objavljivano da se nalazi u korpama nije moglo da se nađe u prodavnicama po tim cenama”.

„Prestali smo kao organizacija da objavljujemo zvaničnu statistiku o tome, jer proizvodi sa cenama koje je država računala za korpu nisu mogli da se kupe nigde. Potrošač je socijalno biće, njemu je potrebno i da ide u pozorište, bioskop, da kupi nove patike i realna potrošačka korpa je 100.000 dinara“, ističe Papović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...