U BIH IZRAĐEN PROTOTIP RESPIRATORA Uskoro serijska proizvodnja ?

RegionVestiZdravlje

17.4.2020 13:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U BIH IZRAĐEN PROTOTIP RESPIRATORA Uskoro serijska proizvodnja ? U BIH IZRAĐEN PROTOTIP RESPIRATORA Uskoro serijska proizvodnja ?
Firma TMD iz Gradačca proizvela je prototip respiratora koji će, nakon što bude završen proces testiranja, biti prvi uređaj te vrste proizveden u Bosni... U BIH IZRAĐEN PROTOTIP RESPIRATORA Uskoro serijska proizvodnja ?

Firma TMD iz Gradačca proizvela je prototip respiratora koji će, nakon što bude završen proces testiranja, biti prvi uređaj te vrste proizveden u Bosni i Hercegovini (BIH).

Kako kažu u toj firmi, koja je inače iz segmenta autoindustrije koja radi za najveće svetske proizvođače automobila, od ideje do realizacije prošlo je oko mesec dana, prenosi biznisinfo.ba.

Sada predstoji period internog testiranja unutar kompanije koji će trajati oko dve sedmice, a nakon toga upotrebu respiratora treba da odobre i nadležni organi. Kada to bude završeno, TMD će započeti serijsku proizvodnju ovog uređaja.

U TDM nisu mogli da preciziraju koliko će ovaj proces trajati, ali ističu da će respirator već nakon internog testiranja, ukoliko svi parametri budu zadovoljeni, moći koristiti pacijenti kojima je to nužno a koji za to potpišu odgovarajući dokument, odnosno saglasnost da žele koristiti uređaj koji nije certifikovan.

U kompaniji TDM kažu da je na izradi respiratora radio tim od četrdesetak inžinjera te da su u njegovu izradu bili uključeni i anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...