U BUDVI ČETIRI PUTA MANJE TURISTA Subvencije turoperatorima sredinom meseca, najavilo crnogorsko ministarstvo

BiznisTurizamVesti

8.9.2020 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U BUDVI ČETIRI PUTA MANJE TURISTA Subvencije turoperatorima sredinom meseca, najavilo crnogorsko ministarstvo U BUDVI ČETIRI PUTA MANJE TURISTA Subvencije turoperatorima sredinom meseca, najavilo crnogorsko ministarstvo
Na crnogorskom primorju, na potezu od Jaza do Buljarice trenutno boravi oko 8.300 gostiju, što je četiri puta manje u odnosu na isti period... U BUDVI ČETIRI PUTA MANJE TURISTA Subvencije turoperatorima sredinom meseca, najavilo crnogorsko ministarstvo

Na crnogorskom primorju, na potezu od Jaza do Buljarice trenutno boravi oko 8.300 gostiju, što je četiri puta manje u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju novi podaci Turističke organizacije Budve.

Međutim, trenutna popunjenost kapaciteta daleko je veća nego u junu, julu, pa čak i avgustu, kada je, tradicionalno, vrhunac turističke sezone.

U junu je bilo 20 puta manje gostiju, u julu i avgustu deset puta manje nego prošle godine, a Budva je praktično bila prazna.

Otvaranjem granica donekle se ublažio turistički kolaps, pa trenutno u Budvi u hotelima boravi 5.500 gostiju, dok je 2.800 u privatnom smeštaju.

U Budvi su turisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Albanije, Belorusije i Rusije. Pored gostiju iz regiona, tokom letnjih meseci ove godine u hotelima su najbrojniji bili turisti iz Ukrajine i Belorusije, a u znatno manjem broju ima turista iz zemalja zapadne Evrope.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Za pomoć izdvojeno 500 hiljada evra

Zbog katastrofalne sezone, crnogorsko resorno ministarstvo razvija program subvencija turoperaterima.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma završiće najkasnije do sredine septembra program sa kriterijumima i iznosom subvencije, koju će dobiti turoperatori za organizovane dolaske turista u Crnu Goru, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu, Damir Davidović.

Vlada je u trećem paketu mera podrške u ublažavanju posledica izazvanih pandemijom korona virusa za jednu od mera predvidela subvencije za turoperatore koji budu organizovano dovozili turiste u Crnu Goru i zadužila Ministarstvo da uradi kriterijume i iznos subvencija.

Kada govorimo o podršci turoperatorima, osnovni kriterijum će svakako biti da gost mora da boravi u Crnoj Gori u periodu od najmanje sedam dana, što će se dokazivati plaćenim aranžmanom, mora biti prijavljen, uz plaćenu boravišnu taksu“, kazao je Davidović, prenosi bankar.me.

Za tu meru, odnosno program podrške za turoperatore, kako je precizirao Davidović, izdvojeno je 500 hiljada evra, a za narednu godinu čak milion.

  • BOLEK

    2.7.2022 #1 Author

    Nemoguce

    Odgovori

  • MARE

    21.8.2022 #2 Author

    Zarkovo na vodi i tres turizam za lokalno stanovnistvo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...