Svi obveznici dužni da primenjuju nov način evidentiranja prometa

U Crnoj Gori počeo sa radom sistem elektronske fiskalizacije

PoreziPreduzetnikRegionVesti

1.6.2021 08:42 Autor: Ljiljana Begović 0

U Crnoj Gori počeo sa radom sistem elektronske fiskalizacije U Crnoj Gori počeo sa radom sistem elektronske fiskalizacije
Sistem elektronske fiskalizacije, koji podrazumeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu, od 1. juna moraju primenjivati svi obveznici u... U Crnoj Gori počeo sa radom sistem elektronske fiskalizacije

Sistem elektronske fiskalizacije, koji podrazumeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu, od 1. juna moraju primenjivati svi obveznici u Crnoj Gori. Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počeo je da važi 1. januara, kada je sistem elektronske fiskalizacije pušten u produkciju.

Izmenama i dopunama Zakona, usvojenim 29. decembra, ostavljena je mogućnost prelaznog perioda do 1. juna, za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Poreskim obveznicima je, u prvih pet meseci ove godine, ostavljena mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda, odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu, za sve obveznike u skladu sa zakonom.

Postupak elektronske fiskalizacije podrazumeva posedovanje digitalnog sertifikata izdatog od sertifikacionih tela u Crnoj Gori, stalne internet veze i adekvatnog softverskog rešenja. U ponudi na crnogorskom tržištu nalaze se različita rešenja kako bi poreski obveznici obezbedili potrebne preduslove po što ekonomičnijim uslovima u zavisnosti od njihovih potreba i mogućnosti.

Projekat elektronske fiskalizacije sprovodi se kao četvrta komponenta projekta Reforma poreske administracije u Crnoj Gori i finansiran je kroz zajam Svetske banke (SB).

Sistem će biti centralizovan i prikupljaće podatke o prometu. Svaki račun koji se izda, gotovinski ili bezgotovinski, biće fiskalizovan u Upravi prihoda i carina i smatraće se validnim jedino ukoliko dobije jedinstveni kod računa koji dodeljuje Uprava.

Foto: Shutterstock

Elektronska fiskalizacija predstavlja jedan od najvažnijih projekata realizovanih tokom prethodnih deset godina, ne samo u Upravi, već i u celokupnoj oblasti javnih finansija.

Projekat ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu, piše RTCG.

Fiskalizacija u Srbiji

Prateći trend zemalja u regionu, krajem 2020. godine Narodna skupština Republike Srbija usvojila je novi Zakon o fiskalizaciji, a njegova primena počeće 1. januara 2022. godine. Poreska uprava je najavila da će objaviti i tehnički vodič koji će još detaljnije uputiti trgovce u njihove obaveze u vezi sa Zakonom o fiskalizaciji.

Vlada Srbije usvojila je i nekoliko podzakonskih akata, koji su neophodni za pripremu i početak primene Sistema elektronske fiskalizacije. Deo tih akata odnosi se na tehnička pitanja i proizvođače fiskalnih uređaja, dok su posebnom Uredbom usvojenom 1. aprila regulisane delatnosti koje su oslobođene obaveze fiskalizacije.

Novi Zakon o fiskalizaciji zasniva se na online režimu koji omogućava dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu, u trenutku prometa na malo. Kako navode u Ministarstvu finansija, to će osigurati da se svaki promet dobara i usluga na malo, kao i svaki primljeni avans za budući promet dobara i usluga na malo evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Suština inoviranog modela fiskalizacije pa i uvođenje obaveza za mnoge delatnosti je povećanje poreske discipline i smanjenje prometa koji ostaje vam legalnih tokova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...