KRAJ PROŠLE GODINE OBELEŽIO RAST PROIZVODNJE

U decembru 2020. zabeležen osetan rast prerađivačke industrije

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

8.2.2021 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U decembru 2020. zabeležen osetan rast prerađivačke industrije U decembru 2020. zabeležen osetan rast prerađivačke industrije
Prema podacima za decembar 2020. godine, u tom mesecu nije nastavljena tendencija ponovnog slabljenja privredne aktivnosti koja se ispoljila tokom prethodna dva meseca nakon... U decembru 2020. zabeležen osetan rast prerađivačke industrije

Prema podacima za decembar 2020. godine, u tom mesecu nije nastavljena tendencija ponovnog slabljenja privredne aktivnosti koja se ispoljila tokom prethodna dva meseca nakon oporavka koji je usledio posle sloma u aprilu zbog pandemije, navodi se u najnovijem izdanju mesečnog biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

Kako se ističe, u decembru zabeležen najveći međugodišnji porast posle aprila prošle godine. U slučaju ukupne industrijske proizvodnje, zahvaljujući rudarstvu i elektroprivredi, u celoj godini je ostvaren i skroman porast. Kada je reč o tekućim tendencijama, desezonirani indeks je, posle opadanja u prethodnim mesecima, u decembru porastao i za ukupnu i za proizvodnju prerađivačke industrije i u oba slučaja dostigao najveću vrednost u celoj godini, ali to nije slučaj i sa vrednostima trend-ciklusa koje su nastavile da opadaju, samo je intenzitet tog opadanja unekoliko smanjen.

U decembru prošle godine ukupna industrijska proizvodnja je međugodišnje povećana za 4,1 odsto a proizvodnja prerađivačke industrije za 5,5 odsto, tako da je u celoj godini ukupna industrijska proizvodnja povećana za 0,4 odsto, a proizvodnja prerađivačke industrije za simboličnih 0,1 odsto, navodi se u analizi MAT.

Autori biltena ističu da je ukupna spoljnotrgovinska razmena u novembru porasla do apsolutno najveće vrednosti do sada i to zahvaljujući povećanju uvoza, ali je u decembru upravo uvoz bitno redukovan, pa je izvoz i dalje na rastućem trendu, a uvoz na opadajućem. Vrednosti i izvoza i uvoza su u celoj 2020. bile manje nego u prethodnoj godini, uvoz je pao nešto više od izvoza. Nema više rasta prometa u trgovini na malo: njegova realna vrednost u decembru 2020. je približno ista kao i u istom mesecu prethodne godine, nominalna vrednost je manja.

Kako se navodi, u celoj 2020. godini i izvoz i uvoz su po vrednosti bili manji nego u 2019. Izvoz je vredeo nešto više od 17 milijardi evra (2,8 odsto manje) a uvoz 22,95 milijardi evra (3,8 odsto manje). Uvoz je bio pokriven izvozom sa 74,3 odsto.

U samom decembru uvoz je desezonirano opao za 11,2 odsto, a izvoz porastao za 3,6 procenata. Spoljnotrgovinski deficit je tokom cele godine bio na opadajućem trendu a desezonirani pad u decembru izneo je 48 odsto.

Kako se ističe u MAT, budžet Srbije je u 2020. godini zabeležio deficit od oko 459 milijardi dinara, što je za 471,8 milijardi dinara više u odnosu na prethodnu godinu. Učešće deficita u bruto domaćem proizvodu (BDP) u 2020. godini iznosio je 8,3 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...