Cene prevoza dramatično rastu

U Hrvatskoj najveća stopa inflacije u poslednjih osam godina

BankeNovacRegionVesti

17.9.2021 15:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Hrvatskoj najveća stopa inflacije u poslednjih osam godina U Hrvatskoj najveća stopa inflacije u poslednjih osam godina
Potrošačke cene u Hrvatskoj su porasle u avgustu 3,1 odsto na godišnjem nivou, što je najviša stopa inflacije još od aprila 2013. godine, kada... U Hrvatskoj najveća stopa inflacije u poslednjih osam godina

Potrošačke cene u Hrvatskoj su porasle u avgustu 3,1 odsto na godišnjem nivou, što je najviša stopa inflacije još od aprila 2013. godine, kada je iznosila 3,3 odsto i predstavlja ubrzanje u odnosu na mesec dana ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prvi snažniji rast inflacije posle dugo vremena u Hrvatskoj zabeležen je u aprilu ove godine, za 2,1 odsto, što je tada bilo najviše od avgusta 2018. godine, međutim stopa rasta se zadržala na istom nivou i u maju, dok je u junu blago usporila na dva odsto, da bi u julu porasla na 2,8 odsto i u avgustu ubrzala na 3,1 odsto.

Statistika pokazuje da su najviše porasle cene prevoza, za 9,9 odsto u odnosu na avgust prošle godine, a podaci DZS pokazuju i da su usluge vazdušnog prevoza više 46,7 odsto, a pomorskog putničkog prevoza 18,1 odsto.

U restoranima i hotelima samo cene usluge smeštaja su na godišnjem nivou porasle 12,2 odsto, a cene hrane, koje imaju značajan udeo u potrošačkoj korpi, nastavile su započeti rast iz jula, pa su u proseku na godišnjem nivou više 2,4 odsto, prenosi Tanjug.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...