Države poznate po turizmu sve češće se odlučuju da pomognu svojim hotelijerima odlaganjem obaveza

U Italiji zarobljeno dva miliona evra naših turista

BiznisTurizamVesti

14.7.2021 09:59 Autor: Gordana Bulatović 0

U Italiji zarobljeno dva miliona evra naših turista U Italiji zarobljeno dva miliona evra naših turista
Italija je donela odluku da odloži vraćanje novca za uplaćene aranžmane u ovoj zemlji do 2023. godine, a slično traže i hotelijeri u Grčkoj... U Italiji zarobljeno dva miliona evra naših turista

Italija je donela odluku da odloži vraćanje novca za uplaćene aranžmane u ovoj zemlji do 2023. godine, a slično traže i hotelijeri u Grčkoj i Španiji. Ovo bi moglo da pogodi veliki broj građana Srbije koji, shodno trenutno važećim uredbama, svoj novac očekuju u januaru naredne godine. Na zamenska putovanja je, prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija, tokom prošle i ove godine otišlo njih svega 35 odsto. Procene su da će, na kraju ove turističke sezone, svoje aranžmane uplaćene 2019. godine, iskoristiti tek polovina naših turista.

Prema rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), Aleksandra Seničića, u ovoj zemlji trenutno je zarobljeno oko dva miliona evra uplaćenih od strane građana Srbije.

„Potrudićemo se da, sa nadležnim Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, pronađemo neki model, jer je izvesno da domaće agencije teško da će moći građanima koji su uplatili aranžmane za Italiju, da vrate taj novac. Jedan od modela bi možda moglo da bude formiranje fonda kredita. Iz tog fonda bi, putem neke kreditne linije, građani mogli da budu isplaćeni, a da se agencije obavežu da će novac vratiti u nekom periodu, prema dogovoru sa partnerima u Italiji“, kaže direktor YUTA Seničić.

On priznaje da inicijative slične onoj koja je već rezultirala odlukom u Italiji, počinju da se pojavljuju i u Grčkoj, Španiji i još nekim zemljama. U Grčkoj se pominje mogućnost da se hotelijerima pruži dodatni rok za vraćanje novca od šest meseci. Ukoliko se to dogodi, turističke agencije u Srbiji biće u još većem problemu, jer su mnogi neiskorišćeni aranžmani bili 2019. godine uplaćeni baš za boravak u ovoj zemlji.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, za portal Biznis.rs kažu da veruju da će ova turistička sezona u svakom pogledu biti uspešnija, što znači da će građani biti u prilici da iskoriste svoje zamenske vaučere, ali i da će turističke agencije biti u mogućnosti da izmire sve obaveze prema putnicima koji su se odlučili za povraćaj novca.

Renata Pindžo, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Foto: Tanjug

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo podseća da je Uredba o ponudi zamenskih putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled pandemije, usvojena u trenutku kada je turistička privreda i rad turističkih agencija bio, iz objektivnih razloga, ugrožen.

„Ova Uredba je pomogla da mnogi organizatori putovanja premoste poteškoće u poslovanju do momenta kada mogu nesmetano da nastave svoj rad, što je sada slučaj. U međuvremenu, Ministarstvo je napravilo dodatni korak i predložilo izmene i dopune Pravilnika o rangiranju organizatora putovanja i Pravilnika o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja koji su stupili na snagu 25. juna, odnosno 26. juna ove godine, a kojima se, uz zaštitu putnika, pojednostavljuje postupak licenciranja organizatora turističkih putovanja i omogućava nastavak rada, pa samim tim i uslovi za realizaciju zamenskih putovanja“, objašnjava Pindžo za portal Biznis.rs.

Ona dodaje da u Ministarstvu veruju da će mnogi građani ovog leta iskoristiti svoje vaučere, ali i da će agencije biti u prilici da izmire svoje ugovorene obaveze prema putnicima koji se odluče za povraćaj sredstava, nakon 1. januara 2022. godine.

Tagovi
SRBIJA YUTA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...