U NAJAVI VELIKI EKONOMSKI I EKOLOŠKI UTICAJ Na Arktiku počinju da se oslobađaju gigantske zalihe metana

EkologijaSvetU fokusuVesti

30.10.2020 11:14 Autor: Marko Miladinović 0

U NAJAVI VELIKI EKONOMSKI I EKOLOŠKI UTICAJ Na Arktiku počinju da se oslobađaju gigantske zalihe metana U NAJAVI VELIKI EKONOMSKI I EKOLOŠKI UTICAJ Na Arktiku počinju da se oslobađaju gigantske zalihe metana
Međunarodni tim sastavljen od 60 naučnika na ruskom istraživačkom brodu Akademik Keldiš konkretnim nalazima potvrdila je ranije verovanje da se u Arktičkom moru nalaze... U NAJAVI VELIKI EKONOMSKI I EKOLOŠKI UTICAJ Na Arktiku počinju da se oslobađaju gigantske zalihe metana

Međunarodni tim sastavljen od 60 naučnika na ruskom istraživačkom brodu Akademik Keldiš konkretnim nalazima potvrdila je ranije verovanje da se u Arktičkom moru nalaze ogromne zalihe metana, nastale još u antropocenu.

Na dubini od 350 metara odmah pored obale istočnog Sibira, uočene su izrazito visoke koncentracije prirodnog gasa koji je „zaštitno lice“ efekta staklene bašte i globalnog zagrevanja, piše Guardian.

Uporedo sa nalazima u morskim dubinama, otkriveno je da arktički deo evroazijske kontinentalne ploče u svojim sedimentima sadrži nemerljive količine metana i drugih gasova.

Američko geološko istraživanje svrstalo je ispuštanje metana u atmosferu kao jedan od četiri vodeća pokretača ubrzanih klimatskih promena. Da stvar bude gora, uticaj metana je 80 puta veći od ugljendioskida koga ispušta priroda, ali i ljudi svojim aktivnostima i industrijom, kaže se na osnovu dvadesetogodišnjeg posmatranja.

Naučna ekspedicija sa broda Akademik Keldiš za sada je pri površini mora izmerila osam puta veće koncentracije metana, što ukazuje na to da se ledeni mehur polako topi u dubini.

Površina koja okružuje severno razdvajanje evroazijske i severnoameričke kontinentalne ploče spada u najmanje istražena na planeti zbog negostoljubivih uslova.

Niko zaista ne može da pretpostavi kolike su tačne količine prirodnih gasova, ali i minerala i nafte koji su zarobljeni u zaleđenom tlu i morima koja okružuju Arktik. Stoga je ovaj deo planete, između ostalog, predmet geopolitičke trke u kojoj prethodnih godina učestvuju SAD, Kanada, Rusija, Kina i Norveška.

Ubrzanim otopljavanjem arktičkog leda otkrivaju se novi resursi, ali i plovni putevi koji mogu brže da povežu tri kontinenta sa severne hemisfere. Godišnje prosečne temperature na Arktiku rastu dvostruko brže nego u ostatku sveta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...