U NOVEMBRU SMANJENE DEVIZNE REZERVE NBS Za nešto više od 200 miliona evra

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

11.12.2020 16:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U NOVEMBRU SMANJENE DEVIZNE REZERVE NBS Za nešto više od 200 miliona evra U NOVEMBRU SMANJENE DEVIZNE REZERVE NBS Za nešto više od 200 miliona evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju novembra, iznosile su 12,8 milijardi evra, dok su neto devizne rezerve iznosile 10,5 milijardi evra,... U NOVEMBRU SMANJENE DEVIZNE REZERVE NBS Za nešto više od 200 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju novembra, iznosile su 12,8 milijardi evra, dok su neto devizne rezerve iznosile 10,5 milijardi evra, saopštila je NBS.

Kako je istaknuto, na kraju novembra bruto devizne rezerve su bile niže za 206,6 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca. S obzirom da su devizne transakcije u novembru imale pozitivan neto efekat (ukupno 23,8 miliona evra), odnosno prilivi su bili veći od odliva, najviše zahvaljujući aktivnostima NBS na domaćem deviznom tržištu, mesečno smanjenje deviznih rezervi je u celosti rezultat negativnog neto efekta tržišnih kretanja (ukupno – 230,4 miliona evra), navedeno je u saopštenju.

Foto: Shutterstock

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je oko 558 miliona evra i bio je za oko 66 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih jedanaest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.872.000.000 evra.

Kako je istaknuto, u novembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru neto kupila 115 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1.620.000.000 evra, saopštila je centralna banka.

Tagovi
NBS PAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...