FORTENOVA ZAOKRUŽUJE VLASNIŠTVO U SVOJIM FIRMAMA U SRBIJI

U planu prinudan otkup akcija preostalih malih akcionara Dijamanta iz Zrenjanina

InvesticijeNovacRegionSrbijaVesti

8.4.2021 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U planu prinudan otkup akcija preostalih malih akcionara Dijamanta iz Zrenjanina U planu prinudan otkup akcija preostalih malih akcionara Dijamanta iz Zrenjanina
Nadzorni odbor fabrike Dijamant iz Zrenjanina doneo je odluku o prinudnoj isplati i istiskivanju malih akcionara iz vlasničke strukture te fabrike. To je još... U planu prinudan otkup akcija preostalih malih akcionara Dijamanta iz Zrenjanina

Nadzorni odbor fabrike Dijamant iz Zrenjanina doneo je odluku o prinudnoj isplati i istiskivanju malih akcionara iz vlasničke strukture te fabrike. To je još jedno u nizu vlasničkih preslagivanja poslednjih meseci u firmama Fortenova grupe u Srbiji, prenosi Novac.hr.

Prema odluci koju potpisuje predsednik Nadzornog odbora Dijamanta i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško, u vlasništvu Fortenove je 96,15 odsto akcija Dijamanta, a preostalih 3,85 odsto akcija biće od malih akcionara otkupljeno po ceni od 292 evra po jednoj akciji.

Sudijski čekić i evri
Foto: Pixabay.com

Procenjuje se da će istiskivanje preostalih malih akcionara u Dijamantu koštati Fortenova grupu oko tri miliona evra. Ovaj plan Uprave i Nadzornog odbora Dijamanta treba da odobri i Skupština akcionara zrenjaninske fabrike koja je zakazana za 16. april. S obzirom na vlasničku strukturu, očekuje se da će ova odluka biti formalnost.

Do prinudnog otkupa akcija u Dijamantu dolazi posle neuspelog otkupa u javnoj ponudi tokom marta meseca ove godine, koju je objavila Fortenova grupa.

Inače, pravo na prinudni otkup svih akcija preostalih akcionara ima samo onaj akcionar koji samostalno ili sa povezanim licima stekne najmanje 90 odsto osnovnog kapitala privrednog društva i najmanje 90 odsto glasova svih akcionara koji poseduju obične akcije. U toj situaciji, ostali akcionari ne mogu da biraju da li će njihove akcije biti prinudno otkupljene ili ne. Ti akcionari, međutim, mogu da kontrolišu zakonitost postupka i cenu otkupa akcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...