Ukupna upotreba fosilnih goriva opala za oko sedam odsto

U Španiji ponovo otvorena elektrana na ugalj

EkologijaSvetU fokusuVesti

25.11.2021 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Španiji ponovo otvorena elektrana na ugalj U Španiji ponovo otvorena elektrana na ugalj
Energetska kriza u Španiji se povećava zbog predstojeće zime, a rastuća potražnja za strujom navela je energetsku kompaniju Endesa da ponovo pokrene elektranu na... U Španiji ponovo otvorena elektrana na ugalj

Energetska kriza u Španiji se povećava zbog predstojeće zime, a rastuća potražnja za strujom navela je energetsku kompaniju Endesa da ponovo pokrene elektranu na ugalj, koja je bila zatvorena zbog smanjenja emisije štetnih gasova.

Rast globalnih cena gasa podudario se sa planiranim redovnim remontom u tri od pet nuklearnih elektrana u Španiji i padom proizvodnje hidroelektrana usled male količine padavina, baš u trenutku kada zbog naleta hladnog vremena sve više Španaca uključuje grejanje, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na Capital.ba.

Da bi pomogla energetskoj mreži da se izbori sa skokom potrošnje struje, Endesa je ponovo pokrenula rad u jednoj jedinici svoje elektrane na ugalj As Pontes, snage 1.400 megavata, u severozapadnom regionu Galicije.

Kompanija je 2019. godine tražila odobrenje vlade da zatvori tu elektranu u skladu sa planom za postepeni prestanak upotrebe uglja, u skladu s obećanjem Španije da će prekinuti proizvodnju struje iz uglja do 2030. godine.

Ugalj ima zanemarljiv udeo u energetskom miksu Španije – manje od dva odsto u ukupnoj proizvodnji struje, kako se navodi u podacima konsultantske kompanije za klimu Ember.

Povratak pomenute kompanije na mrežu stoji nasuprot dešavanjima u susednom Portugalu, koji je prošlog vikenda zatvorio poslednju preostalu elektranu na ugalj.

Međutim, Španija ide sličnom putanjom, pa iz kompanije Ember navode da je do kraja oktobra u zemlji potrošeno 16 odsto manje uglja nego u istom periodu prošle godine.

Budući da su cene prirodnog gasa blizu rekordno visokih nivoa, i druge zemlje se privremeno vraćaju uglju.

Podaci kompanije Ember pokazuju da je proizvodnja struje iz uglja u EU skočila oko 18.000 gigavat sati (GWh) u trećem kvartalu, čak iako je ukupna upotreba fosilnih goriva opala 16.000 GWh ili oko sedam odsto u odnosu na isto tromesečje godinu ranije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...