U SRBIJI OTKAZANO VIŠE OD 1.000 DOGAĐAJA Udruženje promotera i tiketing agencija traži hitnu pomoć Vlade, ugroženo 20.000 zaposlenih

BiznisLifestyleSrbijaTurizamVesti

29.7.2020 14:42 Autor: Marija Jovanović 0

U SRBIJI OTKAZANO VIŠE OD 1.000 DOGAĐAJA Udruženje promotera i tiketing agencija traži hitnu pomoć Vlade, ugroženo 20.000 zaposlenih U SRBIJI OTKAZANO VIŠE OD 1.000 DOGAĐAJA Udruženje promotera i tiketing agencija traži hitnu pomoć Vlade, ugroženo 20.000 zaposlenih
Udruženje promotera i tiketing agencija (UPTAS) zatražilo je od Vlade Srbije hitnu pomoć u rešavanju veoma teške finansijske situacije u kojoj se, zbog potpunog... U SRBIJI OTKAZANO VIŠE OD 1.000 DOGAĐAJA Udruženje promotera i tiketing agencija traži hitnu pomoć Vlade, ugroženo 20.000 zaposlenih

Udruženje promotera i tiketing agencija (UPTAS) zatražilo je od Vlade Srbije hitnu pomoć u rešavanju veoma teške finansijske situacije u kojoj se, zbog potpunog prestanka rada, nalazi više od 20.000 ljudi zaposlenih u ovom sektoru.

Situacija je alarmantna, jer je od početka pandemije ova industrija momentalno pogođena, budući da su sva masovna okupljanja obustavljena, a sve manifestacije odložene ili otkazane, ukazuje UPTAS.

Od marta meseca u Srbiji je otkazano više od 1.000 događaja uključujući festivale, koncerte, predstave i druge razne manifestacije, a jasno je i da će i po završetku pandemije biti potrebno još vremena da se stvari vrate u normalu”, saopštilo je ovo udruženje.

Foto: Pexels.com

UPTAS čine članice čije događaje godišnje poseti nekoliko miliona posetilaca. Prema podacima firme Ticket Vision, u januaru i februaru ove godine prodato je preko 200.000 ulaznica, u martu 20.000, a od aprila do jula meseca samo nekoliko desetina.

Neophodna direktna davanja i smanjenje poreza

Kako objašnjava UPTAS, jednokratne mere značajne su kao podrška, ali prvenstveno u onim granama industrije u kojima poslovanje nije kompletno prekinuto.

Udruženje smatra da jedino sistemsko rešenje, uz dugoročnu podršku i olakšice, može da pomogne da zaposleni u ovom sektoru zadrže svoja radna mesta, a da se sve firme i kompanije ne zatvore.

UPTAS šalje apel državi da prioritetno uzme u obzir zahteve i da pomogne kako kroz direktna davanja, tako i kroz smanjivanje nameta i poreza, kao i dodatne olakšice rente.

Foto: Pixabay.com

Takođe, udruženje apeluje da je potrebno utvrđivanje jasnih pravila pod kojima je moguće organizovati manifestacije, odnosno pravo na rad, kao i prioritetno obrađivanje zahteva za kredite Fonda za razvoj – za sektor turizma.

“Ukoliko Vlada Srbije i nadležni organi ne odreaguju i ne odgovore na upućene apele udruženja UPTAS, ovoj industriji preti potpuno gašenje, zato što je vrlo neizvesno kada će masovni događaji u punom kapacitetu moći da se održavaju, a prateći situaciju u ostalim evropskim zemljama, to možda neće biti moguće do kraja 2020. godine”, apeluje UPTAS.

Potrebno je, kako navode, da se taj višemesečni predstojeći period prebrodi, zato što su firme i kompanije, obuhvaćene ovom krizom, ostale bez ikakvih primanja.

Foto: Pixabay.com

U slučaju da se firme i organizacije, koje posluju u ovoj industriji, potpuno ne ugase, predviđanja su da bi finansijski oporavak i povratak na prethodno stanje bio moguć tek na proleće 2022. godine.

Potpisnici apela i članovi udruženja UPTAS su Ticket vision, Long play, Charm music, Bitefartcafe, Music star, Superkoncert, Beer Fest, Love Fest, Kombank dvorana, Arsenal festival, DD Tickets, Guitar Art Festival, Star produkcija i brojni drugi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...