ZAKON O ENERGETICI OTVARA MOGUĆNOST NOVINA U PONUDI PUMPI

U Srbiji stižu dve nove vrste goriva za motorna vozila

SrbijaVesti

3.5.2021 23:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Srbiji stižu dve nove vrste goriva za motorna vozila U Srbiji stižu dve nove vrste goriva za motorna vozila
Definicijom novih kategorija motornih vozila u Zakonu o energetici otvara se mogućnost njihovog stavljanja na tržište Srbije, ako su usaglašena sa tehničkim i drugim... U Srbiji stižu dve nove vrste goriva za motorna vozila

Definicijom novih kategorija motornih vozila u Zakonu o energetici otvara se mogućnost njihovog stavljanja na tržište Srbije, ako su usaglašena sa tehničkim i drugim zahtevima, saopštava Ministarstvo rudarstva i energetike.

Nova motorna goriva kao što su utečnjeni prirodni gas i vodonik definišu se, kako zbog zahteva tržišta, tako i zbog međunarodnih obaveza u vezi sa smanjenjem u saobraćaju emisije gasova sa efektom staklene bašte, navode u Ministarstvu.

Za građane Srbije bitno je da će snabdevači gorivom imati obavezu smanjenja emisije sa efektom staklene bašte, a što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

„Upotreba goriva koje ima niže emisije doprinosi tom cilju“, naveli su u Ministarstvu za B92.

Uz to, ističu da je, u oblasti prirodnog gasa, stvoren osnov za implementaciju regulative EU koja se odnosi, pre svega, na efikasan transport prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Srbije i transportnih sistema regiona usklađivanjem na tehničkom, operativnom i komunikacionom nivou.

„Implementacijom te regulative olakšava se operativna saradnja susednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za usklađivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi učesnici na tržištu prirodnog gasa – trgovina prirodnim gasom za snabdevanje na veliko“, konstatuju u Ministarstvu.

U Ministarstvu rudarstva i energetike pojasnili su da se na taj način dodatno otvara tržište prirodnog gasa tako što privredna društva koja nisu registrovana u Srbiji mogu obavljati te delatosti na tržištu Srbije.

To je posebno značajno za rad i iskorišćenost postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Srbiji jer omogućava da ih zakupe pravna lica iz inostranstva ne samo za potrebe snabdevanja tržišta već i tranzita u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Srbije u snabdevanju prirodnim gasom, navode u Ministarstvu.

Tagovi
GORIVO VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...